Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GRILLSZEZON – MIRE FIGYELJÜNK GAZDIKÉNT?

- 2022. 05. 17. 15:15:20
GRILLSZEZON – MIRE FIGYELJÜNK GAZDIKÉNT?

Lassan beköszönt a nyár, itt a jó idő, egyre több a napsütés, így már nemcsak kutyát sétáltatunk és kirándulunk, hanem a családdal és a barátokkal is tudunk a szabadban együtt lenni, sütögetni, grillezni. Következzen néhány tanács és ötlet ahhoz, hogy a grillezés négylábú családtagjainknak is öröm és vidámság legyen!

 

A kerítés és a körítés: előkészületek

Első lépésként, mielőtt a tél elmúltával újra birtokba vesszük a teraszt vagy a kertet, ellenőrizzük, hogy a kerítés vagy a korlát mindenhol biztonságos-e kutyánknak, hiszen a vendégek megérkezésétől kezdve kedvencünkre nehezebb lesz figyelni. Ugyanígy, érdemes növényeinket is ilyen szemmel végignézni, nehogy kutyánk belekóstolhasson valami mérgezőbe.

A napsütés és jó idő majdnem nélkülözhetetlen a kinti sütögetéshez, épp ezért nagyon fontos tudnunk, hogy nem kell kánikula ahhoz, hogy kedvenceinket a hőguta veszélyeztesse. Ezért gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen friss, hideg ivóvíz négylábúnk előtt, és ha kell, tudjon pihenni egy hűvös, jól szellőző helyen.

Ami nekünk pezsgő társasági élet, zene és kikapcsolódás, az kutyánknak lehet, hogy nehezen értelmezhető zaj, sok idegen, új és fárasztó helyzet. Így lehet, hogy néha nemcsak a napsütés, hanem a társaság és hangok elől is elbújna kedvencünk, ezért figyeljünk, hogy ha igényli, erre is legyen lehetősége, tudjon nyugodt, megszokott környezetében szundikálni.

Forró helyzetek

A grillezés együtt jár a tűzrakással, lángokkal, parázzsal, forrósággal és füsttel. Ezek nemcsak zamatos finomságokat, hanem veszélyes helyzeteket is teremthetnek.

A begyújtáshoz használható folyadékok és gyufák mérgezők lehetnek kutyáinknak, ezért mindig olyan helyen tartsuk ezeket, ahol kíváncsi kedvenceink nem tudják elérni őket.

Figyeljünk arra, hogy a grill stabilan álljon, és ne maradjon négylábúnk őrizetlenül a tűz közelében, nehogy ráugorjon, vagy feldöntse, és megégesse magát. Tartsuk azt is észben, hogy a sütés befejezése után a grill vagy tűzrakó hely még órákig forró marad, nagyon lassan hűl le, azaz még sokáig okozhat égési sérüléseket.

A képződő füst kutyáink érzékeny orrát még a miénknél is jobban meggyötörheti, gondos gazdiként erre is érdemes gondolnunk.

A grillen sülő finomságok nagyon csábítóak lehetnek kedvenceinknek, de a forró falatok lenyelve nemcsak égési sérüléseket, hanem akár gyomorfekélyt is okozhatnak.

Veszélyes finomságok

A grillezéshez legtöbbször hozzátartoznak a zsíros és/vagy fűszeres ételek, amik kétségtelenül finomak, ám kihívást jelentenek az emésztőrendszernek. Az érzékenyebb emésztésű kedvenceknél hasmenés, de akár hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat, ezért ne adjunk ilyesmit nekik, bármilyen könyörgő szemmel néznek is ránk, amikor kunyerálnak.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben (Karácsonyi finomságaink, amik kutyáinknál akár halálos mérgezést is okozhatnak) már írtunk a kutyáinkra veszélyes ételeinkről, most csak néhány szóban vegyük végig a legfontosabbakat:

  • Hagymafélék: közülük a fokhagyma a legmérgezőbb, egyes vegyületeik a vörösvértesteket károsíthatják.
  • Csokoládé: minél sötétebb, annál mérgezőbb, akár meg is ölheti kedvenceinket.
  • Szőlő és mazsola, ribizli: egyelőre ismeretlen oktanú veseelégtelenséget okozhatnak.
  • Diófélék: az egyben vagy nagyobb darabokban lenyelt magok fulladást okozhatnak, a makadámdió pedig remegést, gyengeséget és akár hasnyálmirigy-gyulladást is kiválthat.
  • Nyírfacukor: hatására lezuhan a vércukorszint, később májkárosodás alakulhat ki, többségében végzetes kimenetellel.

Épp ezért érdemes grillezéskor négylábú családtagjainkra is gondolni, olyan finomságokat készíteni nekik, amit ők is megehetnek (pl. sovány, nem fűszeres húsok, stb.), ami akár az eliminációs diétájukba is beilleszthető.

Ha semmiképp nem tudjuk megoldani, hogy nekik is süssünk valamit, akkor is gondoskodhatunk róluk a kedvenc játékaikkal vagy megszokott ételeikkel, ami segíthet elfoglalni és jótékonyan lekötni őket a vendégség ideje alatt, amikor talán egyébként nehezebb figyelnünk rájuk.

Miért olyan fontos a jól zárható kuka?

Ha röviden szeretnénk erre válaszolni, akkor azért, mert kíváncsi négylábúinkat a grillezés maradéka is izgathatja, pedig ezek is veszélyt rejthetnek számukra.

A grillpálcák és csöves csontok, csontszilánkok beékelődhetnek a szájukba, például az állkapocs ágai közé, bárhol átszúrhatják a gyomor-bélrendszer szerveinek falát vagy akár bélsárrekedést is okozhatnak.

A penészes maradékokban megtalálható gombatoxinok következtében is jelentkezhetnek mérgezéses tünetek (pl. hányás, remegés, görcsrohamok, stb.).

A szemétbe került üvegszilánkok és fémtálcák elvághatják a szájukat, fogínyüket, lenyelve pedig még nagyobb veszélyt jelenthetnek.