Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GYAKORI KÉRDÉSEK– TÁPOK

- 2022. 04. 07. 15:58:51
GYAKORI KÉRDÉSEK– TÁPOK

Az alábbiakban összeszedtük azokat a kérdéseket és válaszokat, amik a tápok, konzervek és jutalomfalatok és azok etetése kapcsán a leggyakrabban elő szoktak kerülni.

 

Szeretnénk kipróbálni a PERRO tápokat, hogy tudunk mintát rendelni?

Ezen a linken, évente egy alkalommal tudtok kóstolócsomagot rendelni:

https://www.best4pets.hu/termekminta-valaszto

Most kezdtük el etetni az új PERRO eledelt, mennyit adjunk belőle?

Minden táp vagy konzerv csomagolásán megtalálható, hogy a kutya testtömegének megfelelően mennyi az ajánlott napi adag. Ezt érdemes – főleg az első 2-3 hétben, amíg meg nem szokjuk, hogy mennyi az annyi – pontosan, mérleggel kimérni és a kimért adagot elosztani a napi etetések között.

A tápokon az ajánlott adagolás a kutyák nagyjából 80%-ára igaz, de mindig lesznek olyan kedvencek, akiknek a testtömegük szerint ajánlott legkisebb adag is sok lesz, azaz híznak tőle, és lesznek olyanok is, akiknek pedig a legtöbb is kevés. Új táp etetésekor nagyjából 2-3 hét alatt kiderül, hogy a pontosan kimért, napi adag elég vagy sok, vagy esetleg kevés kutyánknak.

Ha fogyasztani szeretnénk kedvencünket, akkor fontos, hogy mindig a vágyott-elérendő testtömeg kilogrammal számoljunk az adagolásnál.

Kutyánknak eleség allergiája és/vagy intoleranciája van, csak bárányt/kacsát/halat/kecskét/nyulat/struccot/marhát ehet, hogyan válasszunk eledelt neki?

Tudjuk, hogy sokan azért választottátok a PERRO eledeleit, mert valamilyen összetevőre, állati fehérjére allergiás a kutyusotok. Nyilván, ha csak egyféle állati fehérjét ehet, akkor nincs választás, azt a tápot-eledelt kell adnotok neki, amiben csak az adott állati fehérjeforrás szerepel.

Ehhez hasznos segítséget adhat oldalunkon az "Egyedi fehérjeforrás" szűrő, ahol be tudjátok jelölni a választott állati fehérjeforrást, és így csak azok az eledelek (száraztápok, konzervek, jutalomfalatok és szárított termékek) lesznek láthatók, amikben csak az adott állati fehérjeforrás szerepel.

Itt például kacsára szűrve:

https://www.best4pets.hu/index.php?route=filter&filter=category|749/egyedi_feherjeforras|2

 Eleségallergia miatt választottuk a PERRO tápját, keverhetjük a korábbi eleséggel?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha az eleség okozza a tüneteket, akkor jobb a hirtelen váltás, mint a fokozatos, 4-5 nap alatt megtörténő átállás. A másik, hogy jobb az egyféle etetési mód, azaz vagy táp, vagy főtt étel, mert nem jó váltogatni a különféle etetési módokat, mert az adaptálódott bélflóra nehezen áll át.

Kutyusunk nagyon szereti a PERRO tápot, amit eszik, de szeretnénk a márkán belül más ízt is kipróbálni, lehet?

Természetesen, van erre lehetőség, ha kutyánk diétája ezt megengedi. De azt tudnunk kell, hogy kedvenceink nem „unják meg” azt sem, ha sokáig csak egyféle, teljes értékű eledelt esznek, sőt, bélflórájuk-emésztőrendszerük nagyon jól adaptálódik (megszokja) az adott eledelt. Ha egyik napról a másikra adunk új PERRO tápot, a gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy ekkor nem szoktak aggasztó tünetek jelentkezni, tehát akár egyik napról a másikra is adhatjuk az új tápot.

Ha száraz tápról váltunk félnedves (ún. soft) tápra, akkor megfigyelhető, hogy az első időkben kedvencünknél több lehet a bélsár napi mennyisége, ez 1-2 hónap alatt rendeződni szokott.

Eddig megette a tápot, de most napok óta nem eszi szívesen, válogat, kevesebbet eszik belőle, ha teszünk rá levest, kefírt, konzervet, joghurtot, bármit, akkor szívesebben megeszi. Mit tehetünk, szerintetek milyen tápot vegyünk neki, amit szívesebben megenne?

Tartsunk ki a már megszokott etetési rutin és napirend mellett, azaz ha lehet, azonos időben, azonos vezényszavak mellett (pl. „Tessék, tiéd!”) adjunk enni kutyánknak. Hagyjuk előtte az ételt nagyjából 10 percig, akkor is, ha hozzá sem nyúl, majd vegyük el előle, és a következő etetési időben kapja megint meg. Ne etessük kézből, ne könyörögjünk neki, és ne adjunk jutalomfalatokat két etetés között sem. Érdemes a száraztápot csak úgy magában adni, mert úgy a tálban is hosszan eltartható.

Ilyenkor nemcsak a tetteink, hanem a gondolataink is nagyon fontosak, hiszen kedvenceink több ezer éve együtt élnek velünk, ezért remekül olvassák testbeszédünket és arckifejezéseinket is. Tehát, ha csak egy szikrányit is elbizonytalanodunk, akkor kutyáink ezt megérzik, és ki is használják.

Az egyik alapszabályként elmondható, hogy ha bármikor is jó minőségű és megfelelő mennyiségű eleség állt egy egészséges kutya rendelkezésére, akkor az az állat még sohasem halt éhen! Épp ezért, ne dőljünk be nekik, ha kedvenceink válogatni kezdenek, ne hagyjuk, hogy átvegyék az irányítást! Gondoljunk arra, hogy jó minőségű, teljes értékű eledelt adunk nekik, annyit, amennyire életkoruk, fizikai állapotuk és aktivitásuk miatt szükségük van.

Természetesen dönthetünk úgy, hogy ha kedvencünk egészségi állapota megengedi, akkor időről időre tápot váltunk, például másféle ízt próbálunk ki. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ezt fokozatosan tegyük, azaz 4-5 nap alatt, egyre növeljük az új eledel mennyiségét kutyánk napi adagjában, hogy bélflórája és emésztése alkalmazkodhasson az új takarmányhoz, és ne jelentkezzenek nála gyomor-bélrendszeri panaszok.

Fontos kiemelni, hogy az eddig leírtak csak és kizárólag egészséges kutyákra vonatkoznak. Azaz kutyánk jókedvű, élénk, megfelelően reagál a környezetére, az adott eledelen kívül mást szívesen eszik, nincsenek fog, fogíny vagy szájüregi betegségei, nincs semmilyen olyan betegsége (pl. hasnyálmirigy-gyulladás, máj- vagy vesebetegségek, daganatok, stb.), ami az emésztésére vagy étvágyára hatással lehetne. Ha bármilyen kérdés merül fel bennünk kedvencünk egészségével kapcsolatban, mindenképp keressük fel állatorvosunkat!

Kutyánk allergiás az élesztőre, tudtok neki tápot ajánlani?

Igen, a PERRO Grain Free Adult Soft Bárány kutyatáp nem tartalmaz élesztőt:

https://www.best4pets.hu/perro-grain-free-adult-soft-barany-kutyatap-10kg-18089

Kutyusunk pollenallergiás, neki is segíthet a tápváltás?

Annyiban neki is segíthet, hogy a PERRO kutyaeledelek szuperprémium minőségűek, élelmiszer minőségű alapanyagokból készülnek, tehát nagyban támogathatják a jó általános állapotát, azt, hogy az immunrendszere is kiegyensúlyozottan működjön, de a tápváltásnak alapvetően nincs hatása a pollenallergia tüneteire.

Pollenallergia esetén arra viszont fontos figyelnünk, hogy kedvencünk eledelét szinte légmentesen elzárjuk pollenszezonban, mert a tanulmányok szerint az allergiát okozó pollenek szájon át a szervezetbe kerülve is kiválthatnak allergiás tüneteket.

Mi az a félnedves (ún. soft) táp?

A félnedves (ún. soft) tápoknak magasabb a nedvességtartalma, ezért egyféle átmenetet képeznek a száraztápok és a konzervek (nedves tápok) között. A magasabb nedvességtartalomnak köszönhetően kíméletesebbek az emésztőrendszerhez, kevésbé duzzadnak meg a gyomorban, jobban érezhetők az íz- és illatanyagok, ezért a válogatós kutyusok is könnyebben elfogadják.

Miért különleges a PERRO Prémium Pur kutyakonzerv termékcsalád?

Táplálékallergiával, ételintoleranciával vagy emésztési problémával küzdő kutyáknál fontos, hogy a kutya számára a kórképnek megfelelő, egyedi étrendet biztosítsunk. Ezért fejlesztették ki a PERRO Prémium Pur konzerv termékcsaládot, melynek receptúráját állatorvosok és táplálkozási szakemberek közreműködésével alkották meg. Ezek a konzervek 100%-ban egy adott, egyféle (monoprotein) állati fehérjét (pl. kacsa, bárány, kecske, marha, nyúl, strucc, lazac) tartalmaznak, ezért ideálisak az eliminációs (kizárásos) diétákhoz, hiszen így az allergén összetevők az egyedi igény alapján kizárhatóvá válnak a mindennapi etetések során.

Miután ezek a konzervek az ásványi anyagok kivételével, szinte 100%-ban állati összetevőkből állnak, ezért fontos, hogy növényi eredetű szénhidrát forrást adjunk melléjük, hogy biztosítsuk kutyáinknak a teljes értékű eledelt.

Mi az a hasznosítható energia?

A legmegfelelőbb táp kiválasztásában nagyon fontos kutyusunk életkora, aktivitása, az, hogy ivartalanított-e, hogy hízásra hajlamos-e. Ezért olyan fontos adat az összetevők és analitikai összetevők mellett a tápok energiatartalma is. Hiszen egy lustább kutyusnak nincs szüksége olyan mennyiségű energiára, mint egy aktív kedvencnek, így a táp kiválasztásakor érdemes megnéznünk az adott eledel hasznosítható energiatartalmát is, mert nagy segítséget adhat nekünk, hogy jól tudjunk dönteni.

Kutyusunk allergiás egy bizonyos összetevőre, hogyan válasszuk ki neki a megfelelő eledelt?

Az általunk forgalmazott minden kutyaeledel (száraztáp, konzerv, jutalomfalat és szárított termék) összetevőinek részletes listáját megtaláljátok weboldalunkon, az adott eledelnél, így minden információ a rendelkezésetekre áll, hogy megtaláljátok a kedvenceteknek a legmegfelelőbb eleséget.

Mit jelent az, hogy a PERRO kutyaeledelek élelmiszer minőségű alapanyagokból készülnek?

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a kutyaeledelek (tápok, konzervek, szárított termékek, stb.) gyártása során csak és kizárólag élelmiszer minőségű, emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokat használnak fel. Miután a PERRO osztrák cég, ezért az alapanyagok nemcsak az EU előírásainak, hanem a szigorú ausztriai követelményeknek is meg kell, hogy feleljenek.

A PERRO tápok tartalmaznak mesterséges tartósítószereket és/vagy színezékeket?

Nem, semmi ilyesmit nem tartalmaznak a PERRO kutyaeledelek.

Korábban nagyobbak és világosabbak voltak a tápszemek, most viszont kisebbek, mi történhetett?

A tápszemeket kiszúróval „szaggatják ki” gyártás közben. Ez a kiszúró folyamatosan kopik a használat alatt, ahogy kopik, úgy nőnek a tápszemek – természetesen egy bizonyos határon belül. Amikor újra cserélik a régi kiszúrót, akkor lesznek kisebbek a tápszemek az addig megszokotthoz képest. A táp összetétele változatlan, a pontos és részletes összetevők a külső csomagoláson láthatók.

Most bontottuk ki az új tápot és sötétebb a szemcsék színe, mint eddig. Mi ennek az oka?

A kisebb kiszúró jobban összetömöríti a tápszemeket és jobban kipréseli belőlük az olajat, ezért sötétebb a kisebb szemcsék színe. A táp összetétele változatlan, a pontos és részletes összetevők a külső csomagoláson láthatók.

Más lett a táp csomagolása, mi történt?

A gyártó változtat a tápok-konzervek külső megjelenésén, de az összetétel változatlan. A pontos és részletes összetevők a külső csomagoláson láthatók.