Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HONNAN TUDHATJUK, HOGY KUTYÁNK TESTTÖMEGE AZ IDEÁLIS TARTOMÁNYBAN VAN?

- 2022. 08. 24. 10:45:58
HONNAN TUDHATJUK, HOGY KUTYÁNK TESTTÖMEGE AZ IDEÁLIS TARTOMÁNYBAN VAN?

Miért lényeges, hogy tudjuk, hogy kutyánk testtömege optimális, vagy netán soványabb a kelleténél vagy pedig plusz kilókkal küzd?

Azért, mert a szakirodalmi adatok szerint Európa, Ázsia és Amerika fejlett országaiban a kutyák akár 70%-ának is magasabb a testtömege az ideálisnál, kedvenceink nagyjából 30-50%-a túlsúlyos (azaz testtömege 11-20-25%-kal magasabb az optimálisnál), 20%-a pedig elhízott (azaz testtömege legalább 20-25%-kal nagyobb az ideálisnál).

A fentiekből is látható, hogy rengeteg kutya érintett, ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, ha négylábúnkra elkezdenek plusz dekák, majd kilók rakódni, tehát lássuk, hogy mi határozhatja meg kedvencünk optimális testtömegét és miért fontos, hogy az ideális tartományban maradjon?

 

Az ideális-optimális-egészséges testtömeg fontossága

Mai ismereteink szerint a zsírszövet nem pusztán a szervezet „passzív” része, hanem olyan kémiailag aktív anyagokat termel, amik állandó gyulladást tartanak fenn a szervezetben, ami hosszú távon hajlamosíthat akár a daganatos betegségek kialakulásának nagyobb kockázatára is. Emellett hatással vannak a vérnyomásra, a szénhidrát- és zsíranyagcserére és az immunrendszer működésére is.

A túlsúly és elhízottság többek között növelheti az altatással járó orvosi beavatkozások kockázatát, ronthatja a szervezet hőtűrő képességét, súlyosbíthatja a különféle mozgásszervi, keringési- és légzési betegségek tüneteit, és nehézségeket okozhat a tenyésztésben is.

Megőrizni kutyáink ideális testtömegét kihívásnak tűnhet, de mint olyan sok dologra, erre is igaz, hogy könnyebb megelőzni a plusz kilókat, mint később megszabadulni tőlük. Az egészséges testtömeg fenntartása egy életen át tartó kihívás a gazdik számára, kedvenceink más-más életszakaszaiban eltérő nehézségekkel. Kölyköknél arra kell figyelnünk, hogy táplálékuk minden olyan anyagot tartalmazzon, ami fejlődésükhöz szükséges, de ugyanakkor arra is, különösen a nagytestűeknél, hogy növekedésük optimális, ne pedig túl gyors legyen. Felnőttként az ivartalanítás lassíthatja az anyagcserét, míg idős korban az évek számának növekedése okozza ugyanezt, ezért gazdiként ilyenkor is ébernek kell lennünk, hogy négylábúnk ne hízzon el.

Mi határozhatja meg az ideális testtömeget?

Ha végiggondoljuk, hogy kutyáink világát milyen sokféle fajta és azok keverékei alkotják, és hogy ez a rengeteg fajta hányféle különböző testalkatot (pl. rövidebb-hosszabb test, rövidebb-hosszabb lábak) jelent, akkor könnyű megértenünk, hogy négylábú kedvenceinknél nincs univerzális, mindenkire igaz és könnyen meghatározható ideális testtömeg.

Az ideális testtömeget leginkább kutyáink nagysága és magassága (marmagassága) határozza meg. Azonban még azonos magasságnál is eltérő lehet a test vázát alkotó csontok tömege, tehát ez is befolyásolhatja a súlyt.

Miután a kanok (egy fajtán belül) általában nagyobbak és magasabbak a szukáknál, ezért ők egyben nehezebbek is. A különféle fajták leírásai (fajta standard) mindig tartalmazza az elfogadott magasság és testtömeg tartományt a két nemre meghatározva.

De még fajtán belül is lehetnek ebben nagyobb eltérések, gondoljunk csak a munka- és show-vonalak eltérő testnagyságára, testalkatára, marmagasságára és testtömegére. Ugyanakkor az azonos testtömeg nem jelent azonos testösszetételt, hiszen jelentős különbségek lehetnek pl. az izom- és a zsírszövet arányában.

Honnan tudhatjuk, hogy kutyánk testtömege az ideális tartományban van-e?

Első körben mérjük meg kedvencünket, ha fajtatiszta, akkor vessük össze a kapott számot a fajtára vonatkozó táblázatokkal. Ha keverék kutyusunk van, akkor könnyebb dolgunk van, ha jobban felfedezhető benne egy adott fajta, hiszen máris jó alapunk van az optimális testtömeg megismeréséhez.

Ám a mérleg ebben az esetben pont a fentiek miatt nem ad választ minden kérdésünkre, ezért érdemesebb az aránylag egyszerűen használható módszert, az ún. BCS-t (Body Condition Score) is alkalmaznunk. Ez a kondíció szubjektív pontozását jelenti, ami a bordák, a gerinc, a faroktő zsírral fedettségét, a has felhúzottságát és a test felülnézeti alakját együtt értékeli, és kutyánkat ezek alapján lehet különböző kategóriákba (pl. nagyon sovány-ideális-elhízott) besorolni. Két skálát használnak leggyakrabban, az egyik 1 és 5 között, a másik pedig 1 és 9 között pontoz, a kilencig tartó skála segítségével kisebb, finomabb különbségek is értékelhetők. Nagyon fontos, hogy mindig feltüntessük, hogy melyik skálán kapta kedvencünk az adott pontszámot, hiszen míg az 5/5 elhízott kutyát jelent, az 5/9 ideális testtömegűt.

Ahhoz, hogy pontozhassuk kutyánkat, először is nézzük meg testét felülről, miközben áll. Mit látunk? Van dereka a bordaív mögött? Ha van, akkor erősen látható vagy csak alig? Sőt, netán nincs is dereka, nincs behúzódás, hanem inkább pocakja felülről is kereknek látszik? Ezután őkelme álljon továbbra is, mi viszont üljünk le a földre, és oldalról is vegyük szemügyre. Most mit látunk: a hasa felhúzott a bordaív mögött vagy inkább lóg? Ha megtapintjuk négylábúnkat, érezzük a bordáit? Ha testtömege az egészséges tartományban van, akkor a bordákat könnyen éreznünk kell, csak egy vékony zsírréteggel fedetten. Nézzük, hogy az adott számok milyen kondíciót takarnak a valóságban:

  • 1/5 vagy 1/9: Nagyon sovány kondíció. Bordák, gerinc, medencecsontok kilógnak, nagymértékű izomtömeg-vesztés látható. Has erősen felhúzott, derékvonal nagyon hangsúlyos.
  • 1,5/5 vagy 2/9: Bordák, gerinc és medencecsontok láthatók, de csak kismértékű izomtömeg-veszteség érezhető. Has erősen felhúzott, derékvonal hangsúlyos.
  • 2/5 vagy 3/9: Alultáplált kondíció. Bordák, medence, gerinc könnyen tapintható és valamennyire látható. Has erősen felhúzott, derékvonal hangsúlyos.
  • 2,5/5 vagy 4/9: Bordák, medence, gerinc könnyen tapintható, de nem annyira látható. Has felhúzott, derékvonal hangsúlyos.
  • 3/5 vagy 5/9: Ideális kondíció. Bordák, medence és gerinc vékony zsírréteggel fedetten tapintható. Has felhúzott, derékvonal finoman befelé ívelt.
  • 3,5/5 vagy 6/9: Enyhe zsírréteg található a bordákon, a gerincen és a medencén, ami megnehezíti a tapintást. Has minimálisan felhúzott, a derékvonal alig látható.
  • 4/5 vagy 7/9: Túlsúlyos kondíció. A bordák csak az ujjakat benyomva, nehezen tapinthatók a zsírréteg miatt, a gerinc vonala és a medence is nehezen érezhető. A derékvonal nem látható, a has még enyhén felhúzott.
  • 4,5/5 vagy 8/9: A bordák, medence és gerinc vastag zsírréteggel borított, csak extrém nyomással tapintható. A has nem felhúzott, derékvonal nem látható.
  • 5/5 vagy 9/9: Elhízott kondíció. A bordák és a gerinc a vastag zsírréteg alatt nem tapintható. A has lóg, a derék vonala kifele görbül.

Gazdiként nagyban a mi felelősségünk, hogy négylábú családtagunk testtömege az optimális tartományban maradjon, és ezzel abban is segítsük, hogy minél hosszabb és egészségesebb élete lehessen.