Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MIÉRT FONTOS, HOGY RENDSZERESEN ELLENŐRIZZÜK KEDVENCEINK FOGAIT?

- 2021. 09. 01. 17:30:16
MIÉRT FONTOS, HOGY RENDSZERESEN ELLENŐRIZZÜK KEDVENCEINK FOGAIT?

Mert a különféle fogágybetegségek – legtöbbször a fogkövesség – a kutatások alapján a kutyák 60-97%-át érintheti, köztük is leginkább a kistestű fajták (yorkshire terrier, csivava, havanese, bolognese, stb.) a veszélyeztetettek.

 

A fogkövesség lehetséges okai és veszélyei

A fogkövesség kialakulásának hátterében több tényező is szerepet játszhat. Tagadhatatlan tény, hogy egyes kutyafajtáknál (és azok keverékeinél) gyakrabban fordulhat elő, az egyedi hajlam is az okok között van, valamint az etetés is nagy szerepet kaphat. Mert a foglepedék, amiből a fogkövesség kiindul, már a táplálkozást követő néhány órában kialakul a fogak felszínén. Ezért a naponta többször etetett kedvencek között, vagy azok a négylábúak között, akik előtt egész nap ott van az étel, gyakoribb a fogkő megjelenése.

Az etetés után megjelenő foglepedék már 24 óra alatt átalakul a nyálban található ásványi sók miatt (mineralizáció). Az egymásra épülő rétegek egyre keményebbek és vastagabbak lesznek, és megjelenik – nemcsak a fogak látható felszínén, hanem az íny alatt is – a fogkő.

A fogkő felszíne nem sima, hanem durva, érdes, ezért dörzsölheti a szájüreg nyálkahártyáját. Másrészt, felépítése porózus, azaz tele van apró résekkel-üregekkel, ami tökéletes életteret biztosíthat a baktériumok megtelepedéséhez és elszaporodásához. A fogkő növekedésével az íny fokozatosan feltolódik a fogak nyakánál (akár a foggyökerek is láthatóvá válhatnak), ami a fogak és az íny érzékenységéhez, fájdalmasságához vezethet. A fogkő és az abban megtelepedett kórokozók miatt az íny begyulladhat (gingivitis), ami szintén fájdalommal és akár vérzéssel is járhat.

De a fogkövesség nemcsak helyben, hanem a test más szerveiben is súlyos, akár életveszélyes fertőzéseket okozhat, mert a fogkőből a véráramba került baktériumok más szervekbe (szív, vese) is eljuthatnak.

A fogkő ugyanúgy, mint nálunk, teljesen csak ultrahang segítségével távolítható el, nemcsak az íny vonala felett, hanem alatta is.

 

Mit tehetünk mi otthon a fogkövesség ellen?

A fogkövesség elleni otthoni védekezés kulcsa a mechanikai fogtisztítás: vagy akár naponta moshatjuk kutyáink fogát a speciális, nekik kifejlesztett fogkrémmel és fogkefével/fogápolási termékekkel vagy hagyhatjuk, hogy rágjanak, rágjanak és rágjanak, de nem ám akármit, hanem vagy a különböző szárított termékeket vagy pedig a fogápolásra is alkalmas rágójátékokat.

A fogtisztítást érdemes naponta elvégezni, már egészen kis korában is hozzászoktathatjuk kutyánkat.

A különféle szárított termékeket akár minden nap is adhatjuk négylábú kedvencünknek. Ezeket a szárított termékeket teljesen kedvencünk igényeinek (pl. életkor, testnagyság, eliminációs diéta, érzékeny emésztés, takarmányallergia) megfelelően választhatjuk ki.

A rágójátékok természetesen nemcsak a szájhigiéné megőrzésében segíthetnek, hanem kutyáink rágóösztönének kielégítésével akár hosszabb időre is élvezetes elfoglaltságot adhatnak kedvenceinknek – és nem mellesleg megmenekülhetnek bútoraink, cipőink és használati tárgyaink is.

Milyen tünetekre figyeljünk?

  • Evési problémák: pl. étvágytalanság, válogatás, lassabb evés, egy oldalon evés, keményebb falatok kerülése,
  • rossz, kellemetlen szagú lehelet (halitózis),
  • kipirult, duzzadt, vérző fogíny (gyakrabban a szájüreg hátsó részében),
  • kilazult, törött, sérült, elszíneződött vagy hiányzó fogak,
  • véres nyál vagy orrfolyás,
  • duzzanat az arcon, tályog.

Ha a fenti tünetek bármelyikét észrevesszük, a lehető leghamarabb keressük fel állatorvosunkat.