Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE AZ IDŐS KUTYÁK ÉLETÉBEN

- 2022. 10. 07. 12:03:27
A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE AZ IDŐS KUTYÁK ÉLETÉBEN

A jobb táplálkozás, a biztonságosabb életmód és a folyamatosan fejlődő állategészségügyi ellátásnak köszönhetően egyre nő a középkorú és idős kutyák populációja. Az idős kor önmagában nem betegség, ám az öregedéssel összefüggő természetes, élettani változások sebezhetőbbé teszik az idősebb kutyákat az egészségügyi problémákkal és betegségekkel szemben. Leggyakrabban valamilyen daganatos betegség, vesebetegség és szívbetegség okozzák idős kedvenceink elvesztését. A megfelelő táplálkozás azonban segíthet csökkenteni bizonyos betegségek és krónikus állapotok (pl. elhízás) kialakulásának kockázatát.

 

Mikor számít kutyánk középkorúnak vagy idősnek?

Mindent figyelembe véve kutyáink átlagosan nagyjából 12 évet élnek. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy kedvenceink középkorúak, ha elérik várható (pl. fajtára jellemző) élettartamuk felét, idősek pedig akkor, amikor várható élettartamuk utolsó negyedében vannak. A kis testű kutyák általában tovább élnek, mint a nagy és óriás testű fajták, ezért a nagy és óriás fajtájú kutyákat 5-8 éves koruktól, míg a kis fajtájú kutyákat 8-10 éves koruktól tekinthetjük időskorúnak. Mindkét életkorra jellemző, hogy kedvenceink hízásra hajlamosabbak lesznek, és éveik számával összefüggő testi és viselkedésbeli változásokat mutatnak.

Mire figyeljünk idős kedvencünk etetése kapcsán?

Az idős kutya etetésének legfontosabb alapelvei a következők:

  • ellenőrizni kell a kalória bevitelt,
  • nélkülözhetetlen a táplálék életkorhoz adaptált összetétele (pl. zsír, fehérje, foszfor és nátrium tartalom),
  • biztosítani kell a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást.

Idős kedvenceinknél csökken az anyagcsere aktivitása és a napi mozgásigény is, ezért nagyjából 20-30%-kal csökkentenünk kell a napi energia bevitelt, hogy megakadályozzuk az elhízást. Ugyanakkor nagyon idős kutyáknál lehet, hogy épp növelnünk kell a kalória bevitelt, hogy valamennyire ellensúlyozhassuk az életkoruk miatt bekövetkező izom- és testtömeg-csökkenést. Ahogy azt korábbi blogbejegyzésünkben írtuk, a plusz súllyal elszaporodott zsírszövet által fenntartott gyulladásos folyamatok csökkentik az immunrendszer működését, így növelik például a vesebetegség vagy a különféle daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett az elhízás fokozott terhelést jelent a mozgásszerveknek, különösen az ízületeknek. Az idős korban is megőrzött ideális testtömeg lassíthatja az öregedés természetes folyamatait és meghosszabbíthatja kedvencünk életét.  

Az elhízás megakadályozásában két dolog van a legnagyobb segítségünkre: az egyik a rendszeres mérlegelés és kedvencünk kondíciójának felmérése, a másik pedig a grammra pontosan kimért eledel etetése. Azzal, hogy pontos adagokkal etetjük idősödő kutyánkat, nemcsak a testtömegét tudjuk kontrollálni, hanem az étvágyát is megfigyelhetjük, aminek a csökkenése vagy elmaradása sokféle betegség (pl. fogászati, belgyógyászati problémák) kezdeti tünete is lehet.

Az idős kedvencek esetében abban egyetértés van, hogy kiemelten fontos a jó minőségű, könnyen hasznosítható fehérje (PERRO Basic Senior kutyatáp, PERRO Grain Free Senior Bárány kutyatáp, PERRO Grain Free Adult Soft Light Kecske kutyatáp), hogy megőrizhető legyen a megfelelő kondíció.

Bár a magas fehérjetartalmú takarmány egészséges kutyáknál nem okoz vesebetegséget, a magas fehérjetartalmú eledelek hozzájárulhatnak a vesebetegség súlyosbodásához, ha már a vesefunkció károsodott. A magasabb nátrium és foszfor tartalom sem ajánlott, ha kedvencünk vesebeteg. A túlzott nátrium bevitelt az is segítheti, ha nem kutyáinknak való jutalomfalatokkal kényeztetjük kedvenceinket, hanem a saját ételeinkből adunk nekik, pedig a kelleténél magasabb nátrium tartalom hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához is.

A víz a legfontosabb tápanyag bármely életkorú kutya számára. Az idős kutyák azonban ugyanúgy, mint az idős emberek, hajlamosabbak a kiszáradásra, ezért a friss, tiszta vízhez való hozzáférés nekik különösen kritikus. Mindig figyeljünk arra, hogy mennyi víz maradt a vizes tálban, hogy nem csökkent-e kedvencünk vízfelvétele. A konzervek (nedves eledelek) növelhetik a bevitt folyadék mennyiségét, és az is segíthet, ha jégkockákat teszünk az ivóvízbe.

A jutalomfalatok természetesen idős korban sem maradhatnak el, csak vegyük figyelembe a nasik energiatartalmát, számoljuk bele a napi mennyiségbe, és azt is, hogy kompatibilisek-e kedvencünk esetleges egészségügyi problémáival (pl. fogászati, belgyógyászati kórképek).

Ha idős kutyánk mellett van fiatalabb kedvencünk is, akkor arra is ügyeljünk, hogy etetésnél ne alakuljon ki versenyhelyzet, hiszen öregedő négylábúnknak ez mindennapos, extra megterhelést jelentene.

Mire figyeljünk idős kedvencünk életvitele kapcsán?

Az évek alatt lesétált kilométerek és átugrott farönkök biztosan nyomot hagytak idősödő kedvencünk ízületein, akkor is, ha sosem küzdött túlsúllyal, ezért nagyon fontos, hogy segítsük mozgásszerveit a különféle ízületvédők alkalmazásával.

Az életkor növekedésével együtt jár az immunrendszer romló működése is, ezért szinte nélkülözhetetlen az immunrendszer támogatása a megfelelő immunerősítő készítmény használatával.

Az idős kor életmódbeli változásokat is hoz kedvencünk életébe: több pihenésre, ugyanakkor rövidebb, de gyakoribb sétára lesz szükségük. Nagyon fontos, hogy a bizonytalanná váló végtagok munkáját segítsük azzal, hogy csúszásmentesítjük azt az életteret, ahol idősödő kedvencünk a legtöbb időt tölti. Ugyanilyen nélkülözhetetlen, hogy étele, ivóvize és kényelmes, puha fekhelye könnyen elérhető legyen, különösen akkor, ha mozgásszervi problémákkal is küzd. Sokszor megfigyelhető, hogy az idős kutyák még inkább kényelemszeretők lesznek, ezért a séták alatt szükség lehet kutyakabátra is.

A mozgásszervi problémák és a rövidebb séták miatt gyakrabban lehet szükség arra, hogy levágjuk a karmait vagy ápoljuk a szőrzetét.

Sajnos, az életkor előrehaladtával kialakulhat inkontinencia (vizeletcsöpögés, vizelet visszatartási problémák), ilyenkor a Hunter Livingston Memóriahabos Kutyakanapé tökéletes megoldás lehet.

A test öregedésével együtt járhat a szellemi leépülés (demencia) is, idős kedvencünknek romolhat a látása és hallása is, amik újabb kihívásokat jelentenek az egész családnak. A leépülést lassíthatjuk, ha különféle játékokkal szellemi kihívások elé állítjuk kutyánkat.

Ahogy a fentiekből láthatjuk, idősödő kedvencünk sok saját plusz munkát és valószínűleg extra orvosi törődést is igényel, de mindez megéri, hogy négylábú családtagunknak békés, boldog, szeretetteli és fájdalommentes öregkort tudjunk biztosítani.