Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BLOG

Hogyan válasszunk kutyatápot?
2024. 07. 09. 14:10:10
Hogyan válasszunk kutyatápot?

A megfelelő kutyatáp kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amit egy gazdi meghozhat. Nemcsak a kutya egészségére, immunrendszerére és vitalitására van nagy hatással, hanem az életminőségére is. A piacon elérhető rengeteg lehetőség közül azonban nem mindig könnyű kiválasztani azt, ami a legjobban megfelel kedvencünk egyedi igényeinek.

Hogyan készül a prémium kutyatáp?
2024. 06. 03. 09:10:00
Hogyan készül a prémium kutyatáp?
 

Mindenki tudja, hogy kutyaeledel vásárlásakor többféle opció közül választhat, mint például
a prémium kutyatáp. Miután végig böngészted a különböző formákat és típusokat, rájössz,
hogy nem is olyan egyszerű kiválasztani kutyusod számára a megfelelő eledelt.
Most a prémium kutyatápra helyezzük a fókuszt.

KUTYÁINK ETETÉSE ÁLLATORVOSI SZEMMEL
2022. 12. 01. 18:32:20
KUTYÁINK ETETÉSE ÁLLATORVOSI SZEMMEL

Aki olvasni szokta blogbejegyzéseinket, az láthatta, hogy ebben az évben kiemelt figyelmet fordítottunk a különböző életkoroknak és élethelyzeteknek megfelelő minőségi táplálás szerepére. Ezeken túl is sok különböző témát érintettünk, a nekünk feltett leggyakoribb kérdésektől kezdve a grillezésen, sportoláson át a PERRO eledelekhez kapcsolódó gyakorlati tapasztalatainkkal bezárólag.

Az idei év utolsó bejegyzésében arra gondoltunk, hogy még egyszer írunk azokról a kérdésekről, amikre praktizáló állatorvosként is a leggyakrabban válaszoltam, és amikről most is a legtöbbször kérdeztek bennünket.

GYAKORLATI TAPASZTALATAINK A PERRO TÁPOK ÉS KONZERVEK ETETÉSE KAPCSÁN
2022. 11. 01. 09:44:44
GYAKORLATI TAPASZTALATAINK A PERRO TÁPOK ÉS KONZERVEK ETETÉSE KAPCSÁN

Arra gondoltunk, hogy ebben a blogbejegyzésben összeírjuk mindazt a gyakorlati tapasztalatot, amit a PERRO eledelek forgalmazása kapcsán a gyártótól plusz információként és a gazdiktól visszajelzésként kaptunk, kiegészítve a saját megfigyeléseinkkel, hiszen a mi kutyáink is mind a PERRO tápjait és konzervjeit, jutalomfalatjait eszik.

A teljesség igénye nélkül következzenek tehát az alábbi tapasztalatok!

A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE AZ IDŐS KUTYÁK ÉLETÉBEN
2022. 10. 07. 12:03:27
A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE AZ IDŐS KUTYÁK ÉLETÉBEN

A jobb táplálkozás, a biztonságosabb életmód és a folyamatosan fejlődő állategészségügyi ellátásnak köszönhetően egyre nő a középkorú és idős kutyák populációja. Az idős kor önmagában nem betegség, ám az öregedéssel összefüggő természetes, élettani változások sebezhetőbbé teszik az idősebb kutyákat az egészségügyi problémákkal és betegségekkel szemben. Leggyakrabban valamilyen daganatos betegség, vesebetegség és szívbetegség okozzák idős kedvenceink elvesztését. A megfelelő táplálkozás azonban segíthet csökkenteni bizonyos betegségek és krónikus állapotok (pl. elhízás) kialakulásának kockázatát.

MIÉRT JÓ, HA EGYÜTT SPORTOLUNK KUTYÁNKKAL?
2022. 09. 01. 09:03:20
MIÉRT JÓ, HA EGYÜTT SPORTOLUNK KUTYÁNKKAL?

A kánikulai hetek elmúltával végre ismét többet mozoghatunk kutyáinkkal, megint itt a hosszabb séták, nagyobb kirándulások ideje. Sőt, akár együtt is sportolhatunk négylábú családtagjainkkal, ami nemcsak mindkettőnk egészségének, hanem a kutya-gazdi kapcsolatunknak is nagyon jót tesz.

Vegyük végig együtt, hogy milyen szempontokat mérlegeljünk a sport kiválasztásánál, és be is mutatunk néhányat, amiket közösen űzhetünk kutyáinkkal.

HONNAN TUDHATJUK, HOGY KUTYÁNK TESTTÖMEGE AZ IDEÁLIS TARTOMÁNYBAN VAN?
2022. 08. 24. 10:45:58
HONNAN TUDHATJUK, HOGY KUTYÁNK TESTTÖMEGE AZ IDEÁLIS TARTOMÁNYBAN VAN?

Miért lényeges, hogy tudjuk, hogy kutyánk testtömege optimális, vagy netán soványabb a kelleténél vagy pedig plusz kilókkal küzd?

Azért, mert a szakirodalmi adatok szerint Európa, Ázsia és Amerika fejlett országaiban a kutyák akár 70%-ának is magasabb a testtömege az ideálisnál, kedvenceink nagyjából 30-50%-a túlsúlyos (azaz testtömege 11-20-25%-kal magasabb az optimálisnál), 20%-a pedig elhízott (azaz testtömege legalább 20-25%-kal nagyobb az ideálisnál).

A fentiekből is látható, hogy rengeteg kutya érintett, ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, ha négylábúnkra elkezdenek plusz dekák, majd kilók rakódni, tehát lássuk, hogy mi határozhatja meg kedvencünk optimális testtömegét és miért fontos, hogy az ideális tartományban maradjon?

A KUTYÁINK KÖRÜLI „LÁTHATATLAN MUNKA”
2022. 08. 16. 15:18:34
A KUTYÁINK KÖRÜLI „LÁTHATATLAN MUNKA”

Mi az a láthatatlan munka? Az a munka, ami csak akkor látszik, ha nem csináljuk, azaz hiánya vagy el nem végzettsége miatt válik láthatóvá. Ha máshonnan közelítjük meg, akkor a láthatatlan munka az a munka, aminek az eredménye igencsak látható, sőt büszkélkedni is szeretünk vele, a kor divatjának megfelelően pedig Instagram és facebook kompatibilis. Tehát a láthatatlan munka valójában nagyon is látható, csak általában magától értetődőnek tekintjük, mintha csak úgy megtörténne-lenne, nem pedig valaki elvégezné.

Ha a mindennapi életünkből szeretnénk példákkal illusztrálni a fentieket, akkor többek között ide tartozik a házimunka, családunk életének megszervezése, a bevásárló lista összeállítása, ajándékok kitalálása, nyaralás megszervezése, és így tovább.

MIÉRT LEHET VESZÉLYES KUTYÁINKRA A TÚLSÚLY ÉS AZ ELHÍZÁS?
2022. 07. 14. 13:42:38
MIÉRT LEHET VESZÉLYES KUTYÁINKRA A TÚLSÚLY ÉS AZ ELHÍZÁS?

Talán nincs is olyan gazdi, aki ne nézett volna bele kutyája kunyeráló-ételért könyörgő tekintetébe, így mindannyian tudjuk, hogy milyen nehéz nekik ilyenkor ellenállni.

Vegyük most együtt végig, hogy miért is olyan fontos, hogy ebben a kérdésben is tudatosak legyünk. És ha tudjuk, hogy miért kell eltökéltnek maradnunk, akkor talán könnyebben ellenállunk azoknak a könyörgő szempároknak is…

A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A KIÁLLÍTÁSI (SHOW) ÉS SPORT KUTYÁK ÉLETÉBEN
2022. 06. 21. 15:31:16
A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A KIÁLLÍTÁSI (SHOW) ÉS SPORT KUTYÁK ÉLETÉBEN

Kutyáink egészségét, teljesítményét és vitalitását a genetika mellett a különféle környezeti tényezők befolyásolják, melyek közül az egyik legfontosabb a táplálkozás. Hiszen a tápanyagok rendszeres bevitele az életfunkciók fenntartásának, kedvencünk egészséges és kiegyensúlyozott fejlődésének feltétele. Könnyen belátható, hogy a megfelelő, minőségi táplálás kiemelten fontos azoknál a négylábúaknál, akik valamilyen speciális igénynek felelnek meg vagy különleges terhelésnek vannak kitéve, legyen szó akár a tenyésztéshez szükséges kiállításról vagy bármilyen kutyás sportról.

GRILLSZEZON – MIRE FIGYELJÜNK GAZDIKÉNT?
2022. 05. 17. 15:15:20
GRILLSZEZON – MIRE FIGYELJÜNK GAZDIKÉNT?

Lassan beköszönt a nyár, itt a jó idő, egyre több a napsütés, így már nemcsak kutyát sétáltatunk és kirándulunk, hanem a családdal és a barátokkal is tudunk a szabadban együtt lenni, sütögetni, grillezni. Következzen néhány tanács és ötlet ahhoz, hogy a grillezés négylábú családtagjainknak is öröm és vidámság legyen!

A ROSTOK SZEREPE KUTYÁINK EGÉSZSÉGÉBEN
2022. 04. 25. 14:19:20
A ROSTOK SZEREPE KUTYÁINK EGÉSZSÉGÉBEN

Korábbi blogbejegyzésünkben (Tudatos gazdinak lenni – nagyító alatt kutyáink étrendje 2. rész) már röviden írtunk arról, hogy a szénhidrátok közé tartozó különféle rostoknak milyen fontos szerepe van nemcsak a bél, hanem az egész szervezet egészségének megőrzésében. Most ezt szeretnénk hosszabban körüljárni.

A bélrendszer és a benne élő mikrobák, valamint a táplálék, az emésztés és az egészség kapcsolata jelenleg a táplálkozástudomány egyik leginkább kutatott területe, ahol nagyon fontos és érdekes, elgondolkodtató és előremutató eredmények születnek.

Nézzük meg együtt, hogy mik azok a fogalmak, amikkel gazdiként mi is jó, ha tisztában vagyunk, hogy még többet tehessünk kutyánk egészségéért.

GYAKORI KÉRDÉSEK– TÁPOK
2022. 04. 07. 15:58:51
GYAKORI KÉRDÉSEK– TÁPOK

Az alábbiakban összeszedtük azokat a kérdéseket és válaszokat, amik a tápok, konzervek és jutalomfalatok és azok etetése kapcsán a leggyakrabban elő szoktak kerülni.

GYAKORI KÉRDÉSEK – TECHNIKAI
2022. 04. 07. 15:49:05
GYAKORI KÉRDÉSEK – TECHNIKAI

Az alábbiakban összeszedtük azokat a kérdéseket és válaszokat, amik a weboldal és webshop használata során és rendelések kapcsán a leggyakrabban elő szoktak kerülni.

A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A FELNŐTT KUTYÁK ÉLETÉBEN
2022. 03. 23. 11:46:59
A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A FELNŐTT KUTYÁK ÉLETÉBEN

Kutyáink fajtájuktól függően nagyjából egy és két éves koruk között (a nagyobb testűek és óriás fajták inkább két évesen) érik el teljes, kifejlett kori testméretüket. Öt-hét évesen már középkorúnak számítanak, azaz eddig nevezhetjük őket fiatal felnőttnek.

Ez az életszakasz általában egészséges időszak kedvenceink életében, hacsak elkerülhetetlen  balesetek, sérülések vagy más, egészségügyi krízisek (pl. daganatok) nem következnek be. Az elhízás, a fogászati betegségek és az ízületi gyulladás kialakulásában azonban a genetika és környezeti tényezők mellett gazdiként óriási szerepünk van. Nekünk ezért főleg az a dolgunk, hogy támogassuk kutyáink egészségének megőrzését, elkerüljük a megelőzhető kórképeket, és persze ha szükséges, akkor mindent megtegyünk gyógyulásukért.

Lássuk, hogy segíthetjük ezt a megfelelő, minőségi táplálással.

A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A JUNIOR KORÚ KUTYÁK ÉLETÉBEN
2022. 02. 10. 17:01:46
A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A JUNIOR KORÚ KUTYÁK ÉLETÉBEN

Kutyáink junior kora, azaz nagyjából 12 hetes koruk és az első születésnapjuk között eltelt idő nemcsak a nevelésükhöz szükséges határok és szabályok felállítására tökéletes, hanem arra is, hogy az etetésükön keresztül megalapozzuk egészséges, kifejlett kori életüket.

Vegyük át röviden együtt, hogy miért kiemelkedően fontos ez az időszak a táplálkozás szempontjából is, melyek azok a területek, ahol a megfelelő, minőségi táplálék nagyon számít.

SEGÍTSÉG, VÁLOGATÓS A KUTYÁM! ‒ AZ ÁLLATORVOS SZEMÉVEL
2022. 02. 09. 17:49:02
SEGÍTSÉG, VÁLOGATÓS A KUTYÁM! ‒ AZ ÁLLATORVOS SZEMÉVEL

Korábbi blogbejegyzésünkben (Segítség, válogatós a kutyám!) sok hasznos, gyakorlati tanácsot adtunk, hogy mit tehetünk, ha kutyánk „válogat”. Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amivel hozzánk fordultok, ezért szeretnénk most ennek kapcsán azokat a szempontokat áttekinteni, amiket állatorvosi szemmel nagyon fontosnak tartunk.

A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A TENYÉSZKUTYÁK ÉS KÖLYKÖK ÉLETÉBEN 2. RÉSZ
2022. 01. 20. 15:18:20
A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A TENYÉSZKUTYÁK ÉS KÖLYKÖK ÉLETÉBEN 2. RÉSZ

Korábbi blogbejegyzésünkben (Segítség egy kölyökkutya táplálásához) már beszéltünk a kölyökkor táplálási igényeiről, de most szeretnénk bővebben írni két fontos, és kutyáink életében egymástól elválaszthatatlan időszakról. Hogyan hat a tenyésztés sikerességére és a kölykök kiegyensúlyozott fejlődésére a megfelelő, minőségi táplálás?

Két részes blogbejegyzésünkben (Első rész: A megfelelő, minőségi táplálás szerepe a tenyészkutyák és kölykök életében 1. rész) nézzük át együtt, hogy mik a kulcskérdések a táplálás kapcsán a tenyészkutyák megfelelő kondíciójától a vemhességen és laktáción (szoptatáson) át a kölykök néhány hetes koráig. Ezek a különböző életszakaszok különféle táplálási igényekkel járnak együtt, amelyeket figyelembe kell venni kutyáink egészségének maximalizálása érdekében.

A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A TENYÉSZKUTYÁK ÉS KÖLYKÖK ÉLETÉBEN 1. RÉSZ
2022. 01. 19. 16:20:40
A MEGFELELŐ, MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS SZEREPE A TENYÉSZKUTYÁK ÉS KÖLYKÖK ÉLETÉBEN 1. RÉSZ

Korábbi blogbejegyzésünkben (Segítség egy kölyökkutya táplálásához) már beszéltünk a kölyökkor táplálási igényeiről, de most szeretnénk bővebben írni két fontos, és kutyáink életében egymástól elválaszthatatlan időszakról. Hogyan hat a tenyésztés sikerességére és a kölykök kiegyensúlyozott fejlődésére a megfelelő, minőségi táplálás?

Két részes blogbejegyzésünkben nézzük át együtt, hogy mik a kulcskérdések a táplálás kapcsán a tenyészkutyák megfelelő kondíciójától a vemhességen és laktáción (szoptatáson) át a kölykök néhány hetes koráig. Ezek a különböző életszakaszok különféle táplálási igényekkel járnak együtt, amelyeket figyelembe kell venni kutyáink egészségének érdekében.

KARÁCSONYI FINOMSÁGAINK, AMIK KUTYÁINKNÁL AKÁR HALÁLOS MÉRGEZÉST IS OKOZHATNAK
2021. 12. 15. 19:24:09
KARÁCSONYI FINOMSÁGAINK, AMIK KUTYÁINKNÁL AKÁR HALÁLOS MÉRGEZÉST IS OKOZHATNAK

Közeledik a karácsony, a vendégvárás öröme miatt otthonainkban egyre több a kényeztető falat: akár alapanyagként, akár elkészült finomságként. A nagy sürgés-forgás közepette megesik, hogy velünk élő kedvenceinkre kevésbé tudunk figyelni, pedig nekik a mi ételeink nagy csábítást jelenthetnek. És akár halálos veszélyt.

A mérgezést pedig úgy a legegyszerűbb elkerülni, hogy megakadályozzuk, hogy kutyáink ezekből egyenek.

Nézzük át együtt, hogy mire figyeljünk az alábbi ételekkel kapcsolatban!