Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

AZ ÍZÜLETEK VÉDELME MINDEN ÉLETKORBAN NÉLKÜLÖZHETETLEN 1.RÉSZ

- 2021. 04. 21. 15:18:48
AZ ÍZÜLETEK VÉDELME MINDEN ÉLETKORBAN NÉLKÜLÖZHETETLEN 1.RÉSZ

Nehéz eldönteni, hogy kutyáink mit szeretnek jobban: feküdni a kanapén vagy velünk sétálni? Az viszont biztos, hogy akár rohangálnak, akár épp furcsa pózokba csavarodva pihennek, azt fájdalom nélkül szeretik tenni.

Jobban ismert, hogy idősödő kutyáink ízületeit támogatnunk kell, de gondolnátok, hogy kedvenceink ízületeinek és így mozgásszerveinek védelme már magzati korban elkezdődik? Tekintsük át együtt, hogy gazdiként ebben milyen és mekkora szerepünk van, hogy a lehető legtöbbet tehessük meg kutyáinkért!

 

Mik alkotják a mozgásszerveket?

A mozgásszervek két csoportba (aktív, passzív) sorolhatók. A passzív szervek közé a csontok, szalagok és porcok, valamint az ízületek tartoznak, míg az izmok az aktív részt adják.

Az ízület két vagy több, ízületi porccal borított csontvég mozgékony csatlakozása, melyet az ízületi tok határol. Az ízület üregében az ízületi nedv (synovia) található. Az ízületi porc és nedv teszi lehetővé a csontvégek fájdalommentesen mozgását. Az izmok, az inak és a szalagok egyszerre biztosítják az ízületek tökéletes működéséhez szükséges stabilitást és mozgékonyságot.

A mozgásszervekben jelentkező kóros elváltozások sajnos az esetek döntő többségében komoly fájdalommal járnak.

Az ízületeket, szalagokat vagy izmokat érintő kórképek lehetnek örökletesek (pl. diszplázia), kialakulhatnak a nem megfelelő táplálás vagy tartás (pl. elhízás, panostitis, OCD) következtében is, de akár sérülés (trauma) is okozhatja őket. Sőt, az örökletes okok miatt kialakuló betegségeket tovább súlyosbíthatják a környezeti tényezők okozta elváltozások, ezért a gazdik szerepe kulcsfontosságú.

Genetika és környezet: a gazdi a kulcs

Legyen szó örökletes mozgásszervi betegségről vagy olyan kórképről, ami a nem megfelelő tartás vagy takarmányozás miatt alakult ki, gazdiként mindenképp kulcsszerepünk van.

A genetikai eredetű elváltozások esetében a különféle szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a megelőzésben (tenyésztés) vagy a minél korábbi felismerésben. 

Ma már tudjuk, hogy bizonyos betegségek gyakrabban jelentkezhetnek egyes kutyafajtákban, ezért a kölykök szűrővizsgálata azt a célt szolgálja, hogy minél hamarabb felismerjük ezeket a kórképeket, amik így kevésbé károsíthatják kedvenceink mozgásszerveit.  Az ajánlott és kötelező szűrővizsgálatok a fajtaszervezetek által megismerhetők. A mozgásszervi szűrővizsgálatok közül általában leggyakrabban a diszplázia (csípő, váll, könyök) és a térdkalács (patella) ficam szűrésére kerül sor.

A szűrővizsgálatok azonban nemcsak a kölyökkutyáknál, hanem az idősödő kedvenceknél is ugyanúgy ajánlottak. Általában az ebben a korban kialakuló kórképek krónikusak, lassan, fokozatosan rosszabbodnak, így kutyáink hozzászoknak a romló tünetekhez, és ezért számunkra is kevésbé látványos a változás. De ezekben az esetekben is igaz az, hogy minél korábban ismerik fel a mozgásszervi kórképet, annál több lehetőségünk van kutyánk életminőségét megőrizni, esetleg javítani.

Amellett azonban, hogy elvisszük kedvencünket a szűrővizsgálatokra, gazdiként kulcsszerepünk van abban is, hogy milyen környezetet teremtünk kutyánk számára. Hiszen a mi döntésünkön múlik, hogy mit és mennyit eszik, hogy hogyan és hányszor sétál, mennyit mozog, mennyit játszunk vagy foglalkozunk, esetleg tréningezünk vele, és hogy milyen fekhelyen pihen.

Mikor gyanítható, hogy kutyámnak fájdalmat okoz a mozgás?

A fájdalom jelentkezhet hirtelen (pl. sérülés, OCD, panostitis) vagy hosszabb idő alatt is kialakulhat (pl. diszplázia, arthrózis). A mozgásszervi kórképekben nagyon gyakran ízületgyulladás (arthritis, osteoarthritis) és/vagy ízületi elfajulás (arthrózis) is megjelenhet. A tünetek kifejezetten változatosak lehetnek, ezért gazdiként mindig érdemes jól megfigyelnünk kutyánkat.

Az ízületi gyulladás tünetei lehetnek:

  • az egyik végtagot fokozottan terheli, vagy éppen sántít,
  • nehezebben ül le vagy áll fel, ugrik, fut vagy megy,
  • egy vagy több ízülete is merevebbnek, fájdalmasabbnak, duzzadtabbnak tűnik,
  • „bejáratódó”, mozgatásra javuló mozgás,
  • testtömege nő,
  • aktivitása csökkent, kevésbé éber, többet alszik, kevésbé játékos,
  • viselkedése megváltozik (akár ingerlékenyebb vagy agresszívebb is lehet).

Hogyan tehetem könnyebbé a betegséget?

A kezelés során tartsuk magunkat állatorvosunk javaslataihoz.

Ha kutyánk elhízott, akkor ilyenkor nem várhatunk tovább, mindenképp le kell fogyasztanunk, mert a plusz kilók fokozott terhelést jelentenek ízületeinek. Ebben a light tápok nagy segítségünkre lehetnek.

A kiegyensúlyozott takarmányozás és a megfelelő testmozgás, mint mindig, most is nélkülözhetetlen.

A különféle, az ízületek működését támogató takarmánykiegészítők kifejezetten segíthetnek az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében, kutyánk életminőségének javításában. A helyesen elvégzett fizioterápiás gyakorlatok is hozzájárulnak az ízületek mozgékonyságának megőrzéséhez.

Az otthoni környezet átalakításával (puhább fekhely, fellépő, etető és itató tál magasabbra helyezése, rámpa, stb.) is segítséget nyújthatunk kedvenceinknek a betegség könnyebb elviselésében.

Milyen hatóanyagokkal támogathatom a mozgásszerveket?

Porcépítő: glükózamino-glikán (GAG), MSM (szerves kén egyik formája), zöldkagyló (Perna canaliculus), kollagén, mangán (kelát).

Porcvédő: ördögkarom (Harpagophytum procumbens).

Gyulladáscsökkentő: ördögkarom (Harpagophytum procumbens), ligetszépe (Oenothera biennis), tömjén (Boswellia serrata), fehér fűz (Salix alba), Ginkgo biloba.

Antioxidáns: C-vitamin, E-vitamin, omega-3, macskakarom (Uncinaria tomentosa), acerola, lenmag, szőlőmag (OPC).