Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ELIMINÁCIÓS DIÉTA: HOGYAN VALÓSÍTHATJUK MEG A MINDENNAPOKBAN?

- 2021. 10. 14. 13:58:13
ELIMINÁCIÓS DIÉTA: HOGYAN VALÓSÍTHATJUK MEG A MINDENNAPOKBAN?

Ha kutyánknál felmerül a táplálék intolerancia vagy takarmányallergia gyanúja, előbb vagy utóbb valószínűleg hallani fogjuk ezt a két szót: eliminációs diéta.

Beszéljünk most a gyakorlati megvalósításáról, miután előző blogbejegyzésünkben körüljártuk az elméleti hátterét.

Eliminációs és provokációs diéta: az egyetlen hatékony módszer

Az eliminációs vagy kizárásos diéta azt jelenti, hogy nyolc (egyes esetekben akár 12) hétig semmi olyan ételösszetevőt nem etetünk kedvencünkkel, amit ezt megelőzően adtunk neki. A szájon át adott vitaminokról és gyógyszerekről is egyeztessünk állatorvosunkkal!

Szakirodalmi adatok szerint a kutyák 80%-ánál öt hét alatt elmúltak a tünetek, ám a teljes gyógyuláshoz az esetek 90%-ában nyolc hétre volt szükség, ezért határozták meg ennyi időben az eliminációs diéta átlagos hosszát.

Allergén bármi lehet, ami allergiás reakciót válthat ki. Általában a leggyakoribb allergének a növényekben és az állatokban, és így az élelmiszerekben megtalálható fehérjék. Kutyák esetén, a leggyakoribb, táplálékokban megtalálható allergének országonként, az etetési szokásoknak megfelelően eltérőek lehetnek. Magyarországon a leggyakoribbak: csirke-, pulyka-, marhahús, tejtermékek, tojás.

Az eliminációs diéta során olyan fehérje és szénhidrát összetevőket kell választanunk, amit korábban nem evett kedvencünk. A leggyakoribb ilyen állati eredetű fehérje lehet például a kacsa, bárány, nyúl, kecske, strucc, míg szénhidrátforrásként szerepelhet például a burgonya, édesburgonya vagy tök. Nagyon fontos, hogy a jutalomfalatok, snackek és fogtisztítók sem tartalmazhatnak eltérő összetevőket, mert akár egy falat is megsemmisítheti az elért eredményeinket!

Az eliminációs és provokációs diéta során kutyánk csak vizet kaphat inni.

Ha az eliminációs diéta következtében megszűnnek a korábbi allergiás tünetek, akkor jól csináljuk.

Most jön a következő rész, azaz a provokációs diéta. Ilyenkor egyesével egy új összetevőt „mutatunk be” kutyánk immunrendszerének, majd két hétig figyeljük, hogy a szervezete hogyan reagál. Ha a korábbi tünetek újból (általában már néhány nap után) megjelennek, akkor ezt az összetevőt egy életre el kell felejtenünk, többet soha nem adhatjuk kedvencünknek. Ha viszont nem jelentkeznek allergiás tünetek, akkor nem az adott fehérje vagy más összetevő okozta azokat korábban.  

Tartsuk észben, hogy eliminációs diétáról beszélünk, nem pedig eliminációs életmódról, azaz a cél az, hogy ha lehet, többféle fehérje- és szénhidrátforrást, valamint más olyan összetevőt is találjunk, melyek kedvencünk egészséges étrendjének alapjait képezhetik.

Eliminációs diéta a gyakorlatban

Ahogy sok más esetben, ilyenkor is nagyon fontos, hogy a diéta részleteit teljes egészében megbeszéljük állatorvosunkkal, különösen, ha kedvencünk bármilyen akut vagy krónikus betegségben (pl. vese-, máj, szívbetegség vagy daganat) szenved.

A legsúlyosabb allergiás tüneteknél szükség lehet arra, hogy kizárólag egyféle fehérjét és szénhidrátot adjunk kutyánknak.

Ha úgy döntünk, hogy otthon, mi magunk állítjuk össze kedvencünk étrendjét, akkor a következőkre figyeljünk:

  • Használjunk külön edényeket és eszközöket (pl. kések, vágódeszka, kanalak) a főzéshez, amik nem érintkeztek-érintkeznek más fehérjével vagy szénhidráttal.
  • A nyers etetés hatékonysága az allergiák esetében eddig nem bizonyított, viszont rosszul kivitelezve akár komoly egészségkárosodást (pl. botulizmus) okozhat négylábúnknál.

A kétkomponensű, otthon összeállított diétához nagy segítséget adhat a PERRO Prémium Pur konzerv termékcsaládja, amik 100%-ban csak egyféle állati fehérjét (pl. kacsa, bárány, kecske, lazac, nyúl, strucc) tartalmaznak, így melléjük nekünk már csak az egyféle szénhidrátot kell biztosítanunk.

Ha nem szeretnénk főzni, akkor bátran választhatjuk a PERRO Sensitive Control konzerv termékcsaládját, melynek minden tagja egyféle állati fehérjét (bárány, kacsa, lazac) és szénhidrátként burgonyát vagy tököt és almát tartalmaz.

Hasonlóan nagy segítséget nyújthat a sikeres eliminációs diéta megvalósításához a PERRO Kutyapárizsi termékcsalád, melyek kizárólag egyféle állati fehérjéből (nyúl, szarvas, kacsa, strucc) és burgonyából állnak.

Ha nincs szükség ennyire szigorúan összeállított étrendre, akkor bátran választhatunk a PERRO és Wildborn monoproteines (egyféle állati fehérjét tartalmazó) száraztápjai közül, melyek fehérjeforrásai a következők: kacsa, bárány, kecske, nyúl, strucc, hal.

Miután az eliminációs és provokációs diéta időszaka alatt a jutalomfalatokra és fogtisztító termékekre is szigorú szabályok vonatkoznak, nekünk viszont ugyanolyan nehéz ellenállnunk kutyánk könyörgő tekintetének, ezért nyugodtan adhatjuk neki a PERRO Szárított termékeit és Soft jutalomfalatjait, valamint kekszeit, mert itt is sokféle olyan termék közül választhatunk, melyek csak egyféle állati fehérjét tartalmaznak.

A diéta kezdetekor alaposan mossuk el kutyánk etető és itató tálját, ha van, akkor a táptartó edényt és a mérőpoharat is, hogy mindenhonnan száműzzük a korábban allergiás tüneteket okozó ételmaradványokat.

Ha kutyánk hajlamos a séták során „összevadászni” az általa ehetőnek vélt falatokat, akkor az eliminációs és provokációs diéta alatti hetekben adjunk rá szájkosarat.

Otthon minden családtaggal (ha kertes házunk van, akkor a szomszédokkal is) beszéljük meg, hogy kedvencünk milyen szigorú diétát követ, és hogy a gyógyulása érdekében ezt most mindenkinek be kell tartania. Ha pedig több négylábúval osztjuk meg otthonunkat, akkor arra is figyeljünk, hogy diétázó kutyánkat külön etessük, hogy semmiképp ne férhessen hozzá a többiek ételéhez.