Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ÓVAKODJ A TÚLSÚLYTÓL! HÍZÉKONY KUTYÁK TÁPLÁLÁSA

Best4Pets - Őri-Korompai Eszter - 2020. 05. 21. 20:53:00
ÓVAKODJ A TÚLSÚLYTÓL! HÍZÉKONY KUTYÁK TÁPLÁLÁSA

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is egyre több az elhízott egyed, ez korunk betegsége. Sajnos ezzel viszont nagyon rosszat teszünk kedvencünknek, akár évekkel is megrövidíthetjük életét.

 

 

DE MI IS SZÁMÍT TÚLSÚLYNAK?

A normális súlyú kutyáknak jól kitapinthatók a bordáik, így, ha nem tudjuk könnyen tapintani kedvencünk bordáit, nagy valószínűséggel kis súlyproblémával küzd.

 

AMINT EGY KUTYA TÖBB, MINT 15%-AL ÁTLÉPI AZ IDEÁLIS SÚLYÁT, TÚLSÚLYRÓL BESZÉLÜNK.

 

Ha túlsúlyos a kutyánk, érdemes lépésről-lépésre csökkenteni a súlyát, szépen lassan, semmiképp nem egészséges a gyors fogyás kedvencünk számára. A kutya energia igénye nagymértékben függ a napi aktivitástól. Ha túlzott a tápanyag bevitel, kedvencünk hamar elkezd gömbölyödni. A rostok késleltetik a gyomorürülést, a felszívódást kismértékben gátolják és serkentik a bélben zajló emésztést. A megfelelő állagú bélsár kialakulásához is szükséges a kiegyensúlyozott rosttartalom. Az elhízott kutyák tápjának energiatartalma a nyersrost tartalom növelésével csökkenthető. Mi azt ajánljuk, hogy minimum 2% nyersrost tartalma legyen a tápnak.

A diétás táplálás mellé nélkülözhetetlen a napi, rendszeres testmozgás is. Van olyan betegség (pl. pajzsmirigy alulműködés) mely súlyproblémához vezet. Így, ha betartjátok kutyáddal a diétát és a rendszeres testmozgás is megvan, de kedvenced súlya mégsem változik érdemes kivizsgáltatni állatorvossal.

Az egészséges fogyás a kutyáknál is elérhető könnyen, csupán következetesség és tudatos figyelemmel kell végigcsinálni velük ezt a folyamatot.

 

SZERETNÉM VELETEK MEGOSZTANI SAJÁT TAPASZTALATOMAT IS EBBEN A TÉMÁBAN:

 

Castor kutyámat sajnos ivartalanítani kellett 6 évesen egészségügyi okokból és az ivartalanítás után nem csökkentettem a tápja adagját, azt a mennyiséget kapta, amit a műtét előtt is evett. Ahogy teltek a napok/hetek egyre több ismerősöm mondta, hogy mintha picit ki lenne gömbölyödve Castor. Emiatt úgy döntöttem megmérem és hát igazuk volt, 42 kg-ról 47 kg-ra hízott. Így hát Castorra is fogyókúra várt, aminek valljuk be melyik kutya örülne, így ő sem volt túl boldog, mikor elkezdtem csökkenteni a napi tápadagját. A figyelem és a következetesség viszont meghozta a várt eredményt: szépen el is kezdett fogyni és újra 42 kg lett. Körülbelül fél évünkbe telt, mire elérte a számára optimális súlyt. Ha odafigyelünk és következetesek maradunk, akkor pár hónap alatt egészséges keretek között kiegyensúlyozott módon tudjuk elérni az ideális testsúlyt kedvencünknél is. Ami figyelmet igényel részünkről, mert problémát jelenthet, hogy nagyon sokan pohárral mérik ki a tápot. Egy túlsúlyos kutya esetében a pohár nem jó eszköz, mert nem mindegy akár néhány gramm táp ide vagy oda. Tehát akinek súlyproblémával küzd a kutyája, azt javasolnám, hogy mérje ki konyhai mérlegen a napi adagot grammra pontosan, és minden étkezésnél ezt a grammra pontosan kimért  mennyiséget kapja meg a kutyus. Tudni kell pontosan, hogy mennyit kap enni kedvencünk egy nap, mert csak így tudjuk tovább csökkenteni megfelelően a táp adagot, ha az továbbra is indokolt és szükséges. Ami még nagyon fontos, hogy amíg fogyókúrázik a kutyánk minden féle nasit felejtsünk el! Maximum a kimért aznapi tápadagból kapjon jutalomfalatot, ha valami nagyon jót tett, ne adjunk pluszba neki semmit, maradjunk következetesek és tartsuk be rendesen a diétát, hogy elérjük a kívánt súlytömeget.

 

Mind a PERRO mind pedig a Wildborn is kínál hízásra hajlamos, vagy elhízott kutyáknak tápot.

Minden termékük élelmiszer minőségű alapanyagokból, magas biológiai értékű fehérjékből készül. Erre a linkre kattintva megtalálhatod a kínálatunkban elérhető, általunk javasolt tápokat, elhízott vagy hízásra hajlamos kedvencednek.

 

Végezetül pedig megosztanék veletek egy másik sikertörténetet is, melyet egyik vásárlónktól kaptunk visszajelzésül:

"Natasa 36 kg volt, amikor állatorvosi tanácsra eldöntöttük, hogy elkezdjük a fogyókúrát az egészsége érdekében. A fogyókúra előtt vegyesen etettem, hol tápot kapott, hol főztem neki. A light tápok között keresgélve kaptam segítséget Őri-Korompai Esztertől, aki a Perro Light kutyatápját ajánlotta. Az adagolást szigorúan betartva jelenleg 30,5 kg-nál tartunk, aminek hatására Natasa látványosan energikusabb, mozgékonyabb lett."