Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MIRE FIGYELJÜNK, HA KUTYÁINKKAL TÚRÁZUNK?

- 2021. 05. 17. 15:47:56
MIRE FIGYELJÜNK, HA KUTYÁINKKAL TÚRÁZUNK?

A túrázás egyszerre fantasztikus testmozgás és ugyanakkor tökéletes módja a természet élvezetének is. Teljesen érthető, hogy ezt a nagyszerű élményt szeretnénk a kutyáinkkal is megosztani. Négylábúink szerencsére kiváló társaink a természetjárásban, és szívmelengető érzés látni, ahogy a szokásos sétán túl velünk együtt élvezik a hosszabb túrázást.

De ahogy mi is felkészülünk, úgy kutyáinknál is érdemes ilyenkor előre átgondolnunk néhány dolgot, hogy a kaland ne a rossz élmények miatt legyen emlékezetes. Van-e olyan jól nevelt a négylábúnk, hogy biztonságos vele az erdőben kirándulnunk? Milyen az egészségi állapota? Milyen felszerelésre lesz neki szüksége-miatta szükségünk? 

 
Etikett a természetben

Kedvencünk kontroll alatt tartása fontos, hogy kutyánk, a többi túrázó ember és kutya, valamint az erdő vadjai és a növényzet is biztonságban legyen.

Vannak, akik tartanak a kutyáktól, ha velük találkozunk, akkor udvariasan és könnyebben megoldhatók ezek a helyzetek, ha behívjuk és/vagy pórázra vesszük négylábúnkat. Az ösvényeken más kutyák is szembejöhetnek, akik lehet, hogy nem barátságosak. Végül egy szabadon engedett négylábú könnyen eltűnhet a szemünk elől, és ha nem látjuk, hogy mit csinál, akkor nem akadályozhatjuk meg őt abban, hogy bajba kerüljön, megsérüljön, megegyen valami veszélyeset vagy megkergessen-megsebezzen egy vadat, vagy akár kárt tegyen egy védett növényben vagy más természeti értékben.

Csak akkor engedjük szabadon futni kutyánkat, ha mindig láthatjuk és megbízhatóan visszahívható.

A biztonságos túrázás fontos része a jól viselkedő és megfelelően szocializált kutya. Győződjünk meg róla, hogy kutyánk már elsajátította az alapvető engedelmességi ismereteket, mint például a „gyere”, „ülj”, „maradj” és „hagyd”. A mérgező növényektől, gombáktól kezdve az állati hulladékon át a különféle szemétig sokféle, négylábúink által ehetőnek minősített veszélyes dolog található a természetben, amik akár komoly mérgezést vagy egészségügyi problémát is okozhatnak. Az, hogy ne húzzon kedvencünk pórázon egy másik kulcsfontosságú viselkedés.

Kutyánkra is ugyanúgy vonatkozik, ami ránk is: ne hagyjunk szemetet az erdőben!

Túrázás: csak egészségesen

Ahogy nekünk, úgy kutyáinknak is nagyon fontos a rendszeres testmozgás, hogy minél tovább egészségesek maradjanak, de a nem megfelelő mozgásforma több kárt okozhat, mint hasznot. Ezért mielőtt elvinnénk az első hosszabb kirándulásra négylábú társunkat, használjuk a józan eszünket és mérjük fel a testi adottságait.

Egészséges, fizikailag is fitt? Elég hosszú a lába ahhoz, hogy hosszú távon is lépést tudjon tartani velünk (gondoljunk pl. a tacskókra vagy más, kistestű fajtákra)? Van-e hosszú orra, amely megkönnyíti a légzést, vagy rövid orra van, amely légzési nehézségeket okozhat (gondoljunk pl. a mopszokra, bulldogokra)?

Az első hosszabb kirándulás előtt akár beiktathatunk egy állatorvosi vizitet is, ahol teljes képet kaphatunk kutyánk egészségi állapotáról és tanácsot is adhatnak a külső élősködők elleni védekezésről is, ami különösen fontos a természetjárás során.

Ha kölyök- vagy junior kutyánknál még nem fejeződött be a csontnövekedés, vagy éppen, idősebb kora vagy mozgásszervi betegségek miatt ízületgyulladása van, akkor szintén nem javasolt, hogy hosszabb túrákra magunkkal vigyük.

Meleg, párás időben semmiképp ne induljunk kedvencünkkel hosszabb túrára, mert a kutyákat az embernél sokkal jobban veszélyezteti a hőguta. A kutyák nem izzadnak, mint mi, izzadságmirigyek a talppárnájukon találhatók, ezért ők a lihegéssel adják le a felesleges hőt, ám melegben ez nagyon megnehezül. Nagyon fontos, hogy elég vizet vigyünk magunkkal kutyánknak is, mert így nem kockáztatjuk, hogy a természetes vizekből különféle kórokozók megfertőzhessék.

A több mozgás miatt kutyánknak több élelemre és ivóvízre lesz szüksége a szokásosnál. Jó tipp, hogy ha a túra alatt mi fáradtak, éhesek vagy szomjasak vagyunk, akkor nagy eséllyel kedvencünk is az. Ilyenkor mindenképp húzódjunk árnyékba, pihenjünk, együnk és igyunk, adjunk egy pár falatot enni négylábúnknak és itassuk is meg, ha pedig nagyon liheg, akkor várjunk, míg légzése rendeződik, mielőtt folytatjuk utunkat. A kirándulás alatt nagyon figyeljünk arra, hogy egyszerre ne kapjon nagy mennyiséget enni, hiszen a mozgás fokozhatja a gyomorcsavarodás esélyét.

A túra végén nézzük át bundáját, szabadítsuk meg a szőrébe-bőrébe kapaszkodott növényi (pl. toklász, bogáncs, tüskék) és állati (pl. kullancs, szarvaslégy) potyautasoktól.

Milyen felszerelést vigyünk magunkkal kutyánknak?

Ahhoz, hogy a túrázás igazán élvezetes legyen, nemcsak jó egészségi állapotra, hanem megfelelő felszerelésre is szükségünk van.

Amiket mindenképp vigyünk magunkkal: