Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A KUTYÁINK KÖRÜLI „LÁTHATATLAN MUNKA”

- 2022. 08. 16. 15:18:34
A KUTYÁINK KÖRÜLI „LÁTHATATLAN MUNKA”

Mi az a láthatatlan munka? Az a munka, ami csak akkor látszik, ha nem csináljuk, azaz hiánya vagy el nem végzettsége miatt válik láthatóvá. Ha máshonnan közelítjük meg, akkor a láthatatlan munka az a munka, aminek az eredménye igencsak látható, sőt büszkélkedni is szeretünk vele, a kor divatjának megfelelően pedig Instagram és facebook kompatibilis. Tehát a láthatatlan munka valójában nagyon is látható, csak általában magától értetődőnek tekintjük, mintha csak úgy megtörténne-lenne, nem pedig valaki elvégezné.

Ha a mindennapi életünkből szeretnénk példákkal illusztrálni a fentieket, akkor többek között ide tartozik a házimunka, családunk életének megszervezése, a bevásárló lista összeállítása, ajándékok kitalálása, nyaralás megszervezése, és így tovább.

 

Mikkel egészülhet ki a láthatatlan munkák sora, ha kutyánk van?

Gondos gazdiként kutyáink egészsége, jólléte, ápoltsága ugyanolyan fontos nekünk, mint más családtagjainké. Az ezekbe fektetett energiát, időt és pénzt pedig sokszorosan megtérülőnek érezzük, ha boldog, kiegyensúlyozott és jól ápolt négylábúinkban gyönyörködünk és élvezzük társaságukat.

A kedvenceink körüli láthatatlan munka nemcsak fizikai teendőket, hanem szellemi terhelést is jelent. Hiszen onnantól, amikor az új négylábú családtag beköltözik az életünkbe, fontos, hogy minél jobban megismerjük őt, felmérjük habitusát, jellemét és igényeit. Ugyanilyen alapvető, hogy önmagunk és családunk lehetőségeivel és elvárásaival is maximálisan tisztában legyünk, hiszen kutyánknak ezekhez kell majd alkalmazkodnia.

Az is kulcsfontosságú, hogy a kialakított napirendet és az elfogadott elveket kedvencünk minden családtagja betartsa, a leggyakoribb konfliktusforrásokat általában az etetés, a séta szabályai és a „Hol alhat a kutya?” kérdéskörök jelenthetik.

Ha séták, kirándulások vagy utazások során bárki megdicséri kutyánkat, hogy milyen jól nevelt, sokszor csak a kutyaiskolában vagy a különféle képzéseken és foglalkozásokon eltöltött időre gondolunk, hogy ezeknek köszönhetően viselkedik kedvencünk úgy, ahogy. Mi magunk is hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a megfelelő tréning és képzés felkutatásán és az azon való részvételen túl, a négylábúnkkal töltött idő minden pillanatában neveljük őt, azzal, ahogy tetteire-viselkedésére reagálunk, természetesen azt a tudást és ismeretet hasznosítva, amit a különféle foglalkozásokon már elsajátítottunk.

Ha kutyánk érzékenyebb idegrendszerű, vagy élete indulása nem mondható ideálisnak, esetleg felnőtt korában fogadtuk örökbe, akkor sok olyan helyzettel találkozhatunk a mindennapok során, amik a hiányos szocializáció miatt finoman szólva is kihívást jelenthetnek. Ilyen lehet például a bizonyos helyzetektől, emberektől vagy tárgyaktól való félelem vagy az agresszió is. Ilyenkor komoly szellemi energiát igényelhet és állandósult stresszforrást okozhat, hogy a napi sétákat olyan időben és útvonalon vezényeljük le, ahol ezekkel az ingerekkel minél kisebb esélyekkel találkozhat kedvencünk, legalább addig, amíg a fentiek meg nem szűnnek számára kihívásnak lenni.

Gyakran magától értetődőnek vesszük, hogy négylábúnk számára megvesszük a megfelelő felszerelést és eledelt, pedig ezeknek a felkutatása és beszerzése is energiát igényel tőlünk. Az etetéshez kapcsolódik az is, hogy gondos gazdiként figyeljük, hogy az új táplálék bevált-e, hogy a megváltozott élethelyzet (pl. életkor, allergia, stb.) igényel-e másfajta eledelt, hogy kutyánk testtömegét kontrolláljuk és az ideális tartományban tartsuk.

Ha szőrös családtagunk bundája professzionális ápolást igényel, akkor megbízható kozmetikust is találnunk kell, oda időpontot kell foglalnunk, kutyánkat oda kell vinnünk, szóval ez is a láthatatlan munkák sorát gyarapítja.

Ha úgy döntünk, hogy kedvencünkkel kiállításokon vagy versenyeken indulunk, akkor először is meg kell ezeket keresnünk, utána kell néznünk, hogy az indulásnak-részvételnek milyen feltételei vannak (pl. fajtának előírt vizsgák, szűrések, korábbi eredmények, igazolások), és persze minden továbbit (pl. utazás, szállás, felszerelés) is meg kell szerveznünk, tehát ezzel sem csökkentettük a négylábúnk körüli teendőink sorát.

Akár együtt utazunk kutyánkkal, akár nélküle, mindkét helyzet újabb keresést-utánajárást (pl. megfelelő napközi-kutyapanzió-szállás megtalálása) és szervezést igényel.

A kedvencünkért való aggódás, a különféle betegségek megelőzése (pl. külső-belső élősködők elleni védekezés, vakcinázás) vagy kezelése, az otthoni ápolás (pl. gyógyszerbeadás, fizioterápia), az idősödő négylábú megváltozott igényeihez (pl. új fekhely, másfajta eledel, szellemi leépülés megakadályozása) való alkalmazkodás is hozzáad az amúgy sem rövid láthatatlan munkáink listájához.

Legyünk hát büszkék magunkra, amikor a látható és láthatatlan munkánk eredményeként élvezhetjük azt a semmihez sem fogható érzést, amit kutyásnak lenni jelent.