Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

AZ ÍZÜLETEK VÉDELME MINDEN ÉLETKORBAN NÉLKÜLÖZHETETLEN 2. RÉSZ

- 2021. 04. 21. 16:00:17
AZ ÍZÜLETEK VÉDELME MINDEN ÉLETKORBAN NÉLKÜLÖZHETETLEN 2. RÉSZ

Előző blogbejegyzésünkben végigvettük, hogy gazdiként miért van kulcsszerepünk kutyáink ízületeinek, izmainak és csontjainak egészségének megőrzésében, legyen szó örökletes vagy épp környezeti okokra visszavezethető kórképekről.

Most tekintsük át együtt, hogy kutyáink különböző életszakaszaiban gazdiként hogy tehetjük a legtöbbet mozgásszerveik egészségéért!

 

Vemhesség: itt kezdődik minden

A szukák vemhessége átlagosan 63 napig tart, a kölykök a vemhesség utolsó harmadában indulnak nagy növekedésnek, amivel együtt nő az anyakutya energia- és fehérjeszükséglete is. Ugyanakkor a növekvő kiskutyák egyre nagyobb helyet foglalnak el a hasüregben, ami megnehezíti a szukák táplálékfelvételét, különösen, ha a leendő alom nagyobb számú. A kölykök megfelelő csont-, ízület- és izomfejlődése fokozott ásványianyag szükséglettel is jár.

Mindezeket a jó minőségű, könnyen emészthető, megfelelő összetételű tápokkal és jól hasznosuló, ideális összetételű ízületvédőkkel biztosíthatjuk (PERRO Pro gelenk20, PERRO Pro gelenk40).

Kölyök- és juniorkor: örökletes és nem öröklődő mozgásszervi betegségek

A kölyök- és juniorkor alapozza meg az egészséges felnőttkort. Ehhez egyrészt nélkülözhetetlen a fajtának, az életkornak és az adott testtömegnek megfelelő, akár egyedi igényekhez (pl. allergia, intolerancia) igazodó táplálék. Másrészt a megfelelő mennyiségű mozgás. Harmadrészt pedig az egészséges mozgásszervek fejlődését támogató ízületvédők, melyek bónuszként a fülporc fejlődését is segíthetik.

A kölyökkori mozgásszervi szűrővizsgálatokkal leggyakrabban a diszpláziát (csípő, váll, könyök) és a térdkalács ficamot (patella luxatio) mutatják ki. Ezek a kórképek örökletes hátterűek, de a nem megfelelő tartási és takarmányozási körülmények súlyosbíthatják a jelentkező tüneteket.

A diszplázia rendellenes fejlődést jelent, ami az ízületekben tulajdonképp az ízületet alkotó csontvégek nem megfelelő illeszkedésében nyilvánul meg. Diszplázia bármelyik ízületben kialakulhat, de leggyakrabban a csípő-, a váll- és a könyökízület lehet érintett.

A csípőízület fejlődési rendellenessége miatt a medencecsont ízületei árka és a combcsont feje nem jól illeszkedik egymáshoz, a combcsont feje az ízület széleihez súrlódik, és ez ízületi elfajuláshoz és gyulladáshoz vezethet. A könyökízületi diszplázia során a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkező ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelően egymáshoz.

Az illeszkedési hibákból eredően az érintett ízületben porcleválás, porckopással, porcfelrakódással kísért degeneratív ízületi betegség: arthrózis jön létre. A diszplázia terápiája a jelentkező tünetek súlyosságától függ, akár orthopédiai beavatkozásra is sor kerülhet. A tüneteket enyhítheti vagy a kórkép rosszabbodását lassíthatja a megfelelő ízületvédő készítmény (PERRO gelenk support akut, PERRO gelenk support) alkalmazása.

patellaficam egy igen gyakori, főleg a kistestű kutyáknál előforduló betegség, melynek oka lehet sérülés is, de gyakran mindkét hátsó láb érintett. Leggyakoribb tünete a „sasszézó” sántaság, amikor a kutya néhány lépés idejére felemeli a lábát, majd újra használja. Ha mindkét hátsó lábnál jelentkezik, az állat nagyon gyakran kerüli a lépcsőzést és nem szívesen ugrik.

A térdízület a legbonyolultabb felépítésű ízület a kutyák szervezetében. Igazából nem is egy, hanem két ízület alkotja, az egyik a combcsontból (femur) és a térdkalácsból (patella) áll, a másikat pedig a femur és a sípcsont (tibia) alkotja.

Az egészséges térdízületben a combcsont alsó végén található árokban (sulcus trochlearis) mozog föl-alá a patella, vagyis inkább a négy irányban szalagokkal rögzített térdkalács alatt mozog a combcsont.

A patellaficam a térdízület stabilitásának elvesztését okozza, ekkor megnő az elülső kereszteződő szalag szakadásának esélye is, gyakran látjuk a két betegség együttes előfordulását. Az elhanyagolt patellaficam sokszor krónikus ízületgyulladáshoz vezet, mert a rendellenesen mozgó térdkalács felsérti, elkoptatja az alatta elhelyezkedő ízületi porcot, amiből akár nagyobb darabok is leválhatnak, tovább súlyosbítva a kórképet.

A patellaficam súlyosságától függően műtéti beavatkozásra lehet szükség, a gyógyulást nagyban elősegítheti a PERRO gelenk support ízületvédő alkalmazása.

A túl bőséges, fehérjében, energiában vagy kalciumban gazdag takarmányozás épp úgy gondot okozhat, mint az, ha kölyökkutyánk nem kap elegendő táplálékot. A panostitis és az osteochondritis dissecans (OCD) nagytestű, növekedési korban levő kutyáknál jelentkezhet, kialakulásuk háttere összetett, egyes fajták hajlamosabbak lehetnek. Ezért fontos, hogy mindig a fajtához és korhoz illő, megfelelő mennyiségű táplálékot adjunk kutyánknak.

A panostitis a csonthártya gyulladását jelenti, a végtagok hosszú csöves csontjain alakulhat ki, általában 2-5 és 14-18 hónapos kor között jelentkezhet. Sántasággal és nyomással kimutatható, jelentős fájdalommal jár, egyszerre akár több végtagot is érinthet, és amíg a kutya el nem éri végleges nagyságát, akár többször is visszatérhet.

Az osteochondritis dissecans egy olyan kifejezetten fájdalmas, gyulladásos állapot, amikor a nem megfelelően kifejlődött ízületi porc leválik az alatta levő csontvégről. Leggyakrabban a vállízületben fordulhat elő, de jelentkezhet a könyök-, a csípő- vagy akár a térdízületben. Kutyánk sántíthat, lehet, hogy nem is lép a beteg lábára, az érintett ízület pedig a gyulladás következtében duzzadt és meleg lehet. A PERRO gelenk support akut ízületvédő hatékony segítség lehet a betegség leküzdésében.

Felnőtt a kutyánk: mit tegyünk, hogy minél tovább megőrizzük mozgásszervei egészségét?

Felnőtt korban ideális esetben a megfelelő kondíció és az egészséges mozgásszervek megőrzése a dolgunk, amiben a kiegyensúlyozott, az esetleges egyéni igényekhez alkalmazkodó táplálás (tápok), a rendszeres mozgás és a kúraszerűen adott ízületvédők segíthetnek.

Ha viszont kutyánk munka- vagy sportkutya, akkor teste, ízületei és mozgásszervei rendszeresen nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ezért takarmányozása is ehhez kell, hogy igazodjon (tápok), valamint az ízületeit is támogatnunk kell (PERRO gelenk support).

Az elhízás nemcsak a mai kor népbetegsége, hanem sajnos éppúgy kutyáinké is. Bár van, hogy hormonális kórképek (pl. pajzsmirigy alulműködés) állnak a háttérben, a leggyakoribb ok egyszerű: a szükségesnél több energiabevitel. Ehhez több minden is vezethet: az ivartalanított állatok hízásra hajlamosabbak, nagyjából 30%-kal kevesebb energiára van szükségük. De túlsúlyt okozhat az is, ha kutyánk sikeresen koldul az asztalnál, vagy ha túl sokszor kap jutalomfalatot. Ezért kimondhatjuk, hogy az elhízás a legtöbbször a gazdi felelőssége-felelőtlensége, hiszen mi adunk enni kedvenceinknek.

A túlsúly súlyos következményekkel járhat, egyrészt hatással van az ízületekre, tovább ronthat már meglevő, vagy kialakíthat új mozgásszervi kórképeket, sokféle keringési- és/vagy májbetegséghez, cukorbetegséghez vezethet.

A light kutyatápok könnyebbé teszik az ideális testtömeg eléréséhez vezető utat, az ízületek működését támogató készítmények pedig ilyenkor is segíthetnek megőrizni-visszanyerni a mozgékonyságot.

Bármennyire is óvjuk kutyáinkat, mozgásszervi sérülés (pl. szalagszakadás, ficam, törés) egy pillanat alatt bekövetkezhet. Az orthopédiai kórképek gyógyításához gyakran műtéti terápia szükséges, a teljes gyógyuláshoz pedig hatékony segítséget adhatnak a PERRO gelenk support akut és PERRO gelenk support ízületvédő készítmények.

Idős kutyáink: mit tehetünk mi értük?

Bármilyen nehéz is megélnünk, de kutyáink élete sokkal rövidebbre van szabva a miénknél. Fajtától függően általában hét éves korra tehetjük az időskor kezdetét, de nagy- vagy óriástestű fajtáknál az öregedés akár már 5-6 évesen is elkezdődhet. Nagyon fontos, hogy gazdiként időben felkészüljünk az ebben az időszakban jelentkező betegségekre, egészségügyi problémákra. Ahogy a kölykök, úgy az idősebb állatok is nagyobb figyelmet igényelnek részünkről, gyakoribb állatorvosi kontrollt, szűrővizsgálatokat, és érdemes az étrendjükön is változtatnunk, sőt, akár szükséges lehet az otthoni környezetük átrendezése (melegebb, puhább, ergonómikus fekhely, rámpa, stb.) is.

Takarmányozás és súlykontroll. Öregedő kutyáinknak könnyebben emészthető, speciális összetételű és sokszor kevesebb táplálékra van szükségük, hogy az idős korban gyakran kialakuló máj- és/vagy vesebetegségeket, és hogy a lassabb életvitelből adódó túlsúlyt megelőzhessük.

Immunrendszer. Szervezetük elhasználódásával az immunrendszerük működése is csökken, ezért védtelenebbé válhatnak a különféle fertőzésekkel vagy betegségekkel szemben, így mindenképp érdemes segítenünk a védekezőképességüket.

A mozgékonyság fenntartása. Ebben a korban általában krónikus mozgásszervi kórképek jelentkeznek, leggyakrabban ízületi gyulladás és/vagy ízületi elfajulás. Az esetlegesen szükséges gyógyszeres terápiák hatékony kiegészítői lehetnek az ízületek mozgékonyságát támogató készítmények. Ahogy nálunk is, úgy kutyáink állapotán is ronthatnak az időjárási frontok, különösen a hideg.

Nagyon fontos, hogy annyit és olyan tempóban sétáljunk kutyánkkal, amennyit és ahogy csak bír. Az izmok és az idegek közötti kapcsolat segíthet lassítani az izomtömeg elvesztését, leépülését. A különféle fizioterápiás gyakorlatok is segíthetnek ebben. Lehet, hogy új szokásaik alakulnak ki (pl. új helyen alszanak, csak rövidebb sétákat bírnak) vagy nekünk is változtatnunk kell a környezetükön, pl. hogy ne kelljen lépcsőzniük.

Mentális egészség. A testi egészség mellett a szellemi aktivitás megőrzése ugyanolyan fontos, így is lassíthatjuk kutyánk öregedését. Illesszünk olyan játékokat, feladatokat a mindennapi rutinba, ami a fizikai állapotuknak megfelelő, de ugyanakkor az intelligenciájuknak kihívást jelent.