Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HASMENÉS: EGYSZERI TÜNET VAGY KOMOLY BETEGSÉG?

- 2021. 06. 15. 17:18:47
HASMENÉS: EGYSZERI TÜNET VAGY KOMOLY BETEGSÉG?

Bármennyire is nem gusztusos, de muszáj beszélnünk a hasmenésről, hiszen kutyatartóként szinte ezer százalék, hogy előbb vagy utóbb találkozni fogunk vele. A lágy bélsár mindenkinek gondot okoz: négylábúink pociját-emésztését meggyötri, gazdiként pedig plusz takarítást, udvarra kiengedést vagy sétát jelent.

Vegyük most végig, hogy mi a hasmenés, mik lehetnek a leggyakoribb okai és mit tehetünk kedvencünkért, hogy minél hamarabb jobban legyen-meggyógyuljon.

 

Mit jelent, ha kedvencünknek hasmenése van?

A „tökéletes kutyakaki” középbarna, rönk alakú, kompakt, állaga a gyurmára hasonlít és könnyen felszedhető. Az ettől eltérő szín, a nagy mennyiségű bélsár, a pudingszerű vagy vizes állag, a kocsonyához hasonlító nyálka vagy a bélsárban levő vércsík betegséget jelezhet.

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha négylábúnk kakija nem formázott vagy lágy, és akár nagyobb mennyiségben és/vagy gyakrabban ürül, mint normálisan. Ilyenkor a bél mozgása (bélperisztaltika) fokozódik, azaz az emésztőcsatornába került táplálék gyorsabban halad végig, ami a víz, a tápanyagok és az elektrolitok felszívódásának romlásához vezethet.  

A kutyák hasmenése sokszor hirtelen, előjelek nélkül is jelentkezhet, és egy-két naptól akár néhány hétig vagy hónapig is eltarthat.

A hosszabb ideig (akár csak napokig) tartó hasmenés komoly aggodalomra is okot adhat, hiszen ilyenkor kedvencünket fokozottan veszélyezteti a kiszáradás és az elektrolit egyensúly* felborulása, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Mindig tartsuk észben, hogy a kis testtömegű (5 kg alatti) és/vagy fiatal vagy idős, és/vagy ismert krónikus betegségben szenvedő kutyánkra a hasmenéses tünetek jelentkezésekor is jobban kell figyelnünk!

*Az elektrolitok a testfolyadékban található, elektromos töltéssel rendelkező ásványi anyagok (ionok), melyek egyensúlya nélkülözhetetlen többek között a megfelelő ideg-, izom- és szívműködéshez.

Mik lehetnek a hasmenés leggyakoribb okai?

A hasmenés sokszor nem önálló betegség, hanem sok különféle kórkép egyik tünete is lehet, ennek megfelelően változatos formában (bélsár színe, állaga, gyakoriság) és akár sokféle egyéb tünettel (pl. hányás, láz, bágyadtság) kísérve is jelentkezhet.

Az alábbiakban következzen egy korántsem teljes lista a hasmenés leggyakoribb okaival:

Stressz, érzelmi zavar

Ide tartozhat, amikor először hozzuk haza kedvencünket, ha bármilyen nagyobb változás (pl. új családtag érkezése, családtag elvesztése, költözés, utazás) történik négylábúnk környezetében, de akár egy hosszabb séta vagy kirándulás miatt érzett öröm is okozhat hasmenést. Ilyenkor általában nincs kísérő tünet, és ahogy az izgalom-stressz is elmúlik, úgy múlik el a hasmenés is. Tartsuk észben, hogy ha kutyánk például a túrázás alatt többször végzi el a dolgát, akkor a sokadik kaki teljesen normális, ha lágyabb, mert ilyenkor nem volt idő arra, hogy a vastagbélből a víz felszívódjon.

Takarmányváltás

Az étrend hirtelen megváltoztatása felboríthatja kutyánk emésztését, ami hasmenéshez vezethet. A kulcs ilyenkor a fokozatosság, azaz nagyjából egy hét alatt változtassuk meg a táplálékát, úgy, hogy egyre nagyobb arányban adjuk az új táplálékot kedvencünknek – természetesen csak akkor, ha egészséges. Ha bármilyen betegség miatt speciális diéta szükséges, akkor arról mindenképp egyeztessünk állatorvosunkkal!

Túl sok vagy romlott étel felevése, mérgezés

Bár kutyáink emésztése a farkas ősöknek köszönhetően jobban bírja, ha egyszerre nagy mennyiségű vagy nem friss étel jut a gyomrukba, mégis falánkságuknak köszönhetően náluk is kialakulhat hasmenés ezekben az esetekben is.

Hasmenést okozhat a mérgező növények (pl. nárcisz, borostyán, harangvirág, fagyöngy, magyal, lonc) vagy gombák, és az emberi környezetben megtalálható dolgok (pl. fényvédő krém, szilikagél tasakok, fűszeres ételek, egyes vitaminok) elfogyasztása is.

Gyógyszerek mellékhatásai

Mindnyájan tudjuk, hogy a gyógyszereknek lehetnek mellékhatásaik. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító nem szteroid hatóanyagok, melyeket például ízületi gyulladások kezelésére alkalmazhatnak, is okozhatnak hasmenést kutyáinknál. Ha bármilyen mellékhatást tapasztalunk, azonnal tájékoztassuk erről az állatorvosunkat, mert a sokféle rendelkezésre álló hatóanyag segítségével a kezelést kedvencünkre lehet szabni.

Érzékeny emésztés, étel intolerancia, allergia

Ha kutyánk emésztése érzékeny, vagy egy táplálékot kevésbé tolerál a szervezete, netán allergiás rá, akkor is gyakran találkozhatunk hasmenéses tünettel. Jó, ha tudjuk, hogy négylábúinknál az allergia gyakran nem légzőszervi, hanem gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat. Ha felmerül az allergia gyanúja, akkor a legtöbb esetben hosszas kivizsgálás és kezelés szükséges, hogy kutyánk újból tünetmentes vagy a tünetektől kevésbé gyötört legyen.

Kórokozók

A hasmenést az eddigieken túl különféle kórokozók (vírusok, baktériumok vagy paraziták) is okozhatják, akár súlyos, életveszélyes betegség (pl. kölyköknél a parvo vírusos bélgyulladás) is kialakulhat. Ilyen vírusos megbetegedés lehet: parvo, szopornyica, korona- vagy rotavírus. A hasmenést okozó, egyik leggyakoribb baktériumok a különféle Salmonella fajok. A bélparazitákkal leggyakrabban akár már az anyaméhben, vagy egy másik kutya bélsarából vagy fertőzött vízből (pl. erdei pocsolya) fertőződhet meg kedvencünk. Ezek a paraziták lehetnek egysejtűek (pl. Giardia fajok, különféle coccidiumok) vagy bélférgek (pl. galandférgek, ostorférgek, kampósférgek, orsóférgek). Sok közülük zoonózis, azaz állatról emberre terjedhet, ezért is kiemelten fontos, hogy évente többször (legalább negyedévente) adjunk féreghajtót kutyánknak.

Akut vagy krónikus betegségek (pl. bélelzáródás, hasnyálmirigy gyulladás, vese- és májbetegségek, vastagbélgyulladás, gyulladásos bélbetegségek, daganatok)

A hasmenés nemcsak gyomor-bélrendszeri betegségek, hanem máj-és/vagy vesebetegség tünete is lehet, sőt, bélelzáródásnál (ileus) vagy daganatos kórképeknél is jelentkezhet. A bélsár színe egyes kórképeknél (pl. fekete, ha vérzés van a gyomor-bélrendszer felső szakaszán) jellegzetes lehet. Tehát ha a hasmenés több napon át fennáll, és/vagy mellette egyéb aggasztó tünet is jelentkezik, minél hamarabb keressük fel állatorvosunkat!

Mit tehetünk, ha kutyánknak hasmenése van?

Bármennyire is undorítónak tűnik, fontos, hogy ha kedvencünknek hasmenése van, alaposan vizsgáljuk azt meg, hogy a lehető legtöbb részletet el tudjuk mondani az állatorvosunknak. Minden esetben egyeztessünk vele, mielőtt bármilyen gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt adunk kutyánknak!

A huminsav tartalmú készítmények és a különféle immunerősítők mindig hasznosak, ha kedvencünknek hasmenése van. Az otthoni házipatikában érdemes tartani olyan készítményeket, melyek segítenek a hasmenéses tünetek enyhítésében.

Ha felmerül a gyanú vagy beigazolódik, hogy négylábúnk szervezete netán valamilyen ételre intoleráns vagy allergiás, akkor az eliminációs diéta jelentheti az egyik kulcsot a megoldáshoz. Ilyenkor az a cél, hogy egyféle fehérjét (pl. bárány, kacsa, strucc, nyúl) és szénhidrátot (pl. krumpli, rizs) adjunk kutyánknak enni, olyat, amit korábban jó eséllyel nem kapott. Az általában legalább nyolc hétig tartó diéta során a tüneteket okozó allergének kiürülnek a szervezetéből és így a tünetek is elmúlnak. Ezután sorban, egyesével, ismét adjuk kedvencünknek azt az ételt, amit az allergia hátterében sejtünk, és ha a tünetek megjelennek, akkor azt soha többet nem adhatjuk kutyánknak.

Az érzékeny emésztésű kutyáknak a növényi rostok nagyon hasznosak, a nekik szánt tápok jelentős mennyiségben tartalmazzák is ezeket. A magas minőségű tápok mellett szól az is, hogy könnyen és pontosan adagolhatók, összetételük pontosan ismert és állandó. Ha házi kosztot adunk kutyánknak, nehézkes megoldani, hogy minden tápanyagból megkapja a szükséges mennyiséget, ráadásul a nyers húson gyakran kórokozó baktériumok találhatók. A nyers hús kitűnő alternatívája lehet a tisztán, csak egyféle húst tartalmazó, speciális eljárással előállított konzerv.

Ha kutyánknak hasmenése van, akkor a fertőtlenítés kiemelten fontos, egyes lakásban tartott kedvenceknél pedig ilyenkor akár kutyapelenkára is szükség lehet.