16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

NÉHÁNY GONDOLAT A KUTYASÉTÁLTATÁSRÓL

Best4Pets - Őri-Korompai Eszter - 2020. 02. 18. 20:56:00
NÉHÁNY GONDOLAT A KUTYASÉTÁLTATÁSRÓL

Ha megengeditek ebben a blogbejegyzésben most saját véleményemet, és tapasztalataimat osztom meg veletek. Egy kicsit a kutyasétáltatás kultúráját szeretném boncolgatni, mert sajnos hazánkban nem nagyon van ilyen, és nem figyelünk oda kellőképpen egymásra mi kutyások.

 

 

A hazai kutyás társadalom egyre nagyobb, évről évre nő a kutyatartók száma Magyarországon. 2018-as adat szerint több, mint három millió gazdis kutya él, ez a szám azóta valószínűleg csak nőtt. Az utóbbi években pedig tele volt a média hazákban történt, sétáltatás közbeni balesetekkel, melyekben kutyák és olykor emberek is életüket vesztették. Gondolok itt most az agresszív kutyatámadásokra, mérgezett étel felevésére, erdőben póráz nélkül sétáló kutya kilövésére. Sajnos elég, ha csak az elmúlt két év történéseit nézem a médiában, már az is sok, és sok esetben sokkoló, borzasztó balesetek történtek, ami, ha nem is mind, de nagy részben elkerülhető lett volna megfelelő pórázhasználattal.

 

Törvényi előírás szerint Magyarországon pórázon kell kutyáinkat sétáltatni. Kivéve a vadász vizsgával rendelkező kutyákat, őket az erdőben törvényesen el lehet engedni. De valljuk be, legtöbb kutya nem rendelkezik ilyen vizsgával... Nekem semmi bajom azzal, hogy szabadon vannak engedve kedvenceink és póráz nélkül sétálnak, inkább azzal van a bajom, hogy sokszor teljes kontroll nélkül teszik ezt, ezzel kellemetlen helyzetbe szorítva azt, aki pórázon sétáltat, vagy egyszerűen csak fél a kutyáktól.

 

Több oka is lehet, hogy pórázon sétáltatnak egy kutyát és nem engedik el. Minden esetben ezt tiszteletben kellene tartani. Normál esetben egy jól nevelt kutyát be lehet hívni lábhoz és szépen elmenni a másik mellett, anélkül, hogy odamenne a megkötött kutyához a szabadon lévő kutya.

 

Milyen okai lehetnek a pórázos sétáknak? Nézzük meg:

  • Neveletlen a kutya, nem tudja kontrollálni, helyesen dönt a gazdi és inkább nem engedi el, vagy
  • valami betegsége van a kutyának pl. mozgásszervi és pihentető sétára van szüksége, esetleg
  • agresszíven lép fel más kutyákkal szemben, vagy
  • gyakran feleszik dolgokat, illetve
  • egész egyszerűen csak siet a gazda és nem fér bele a játék az idejébe, ezért pórázon tartja kutyáját.

És még sorolhatnám.... De semmiképpen sem gondolnám, hogy a pórázon sétáltató gazdinak kellene magát rosszul éreznie, hisz ő cselekszik szabályosan ezekben a fenti helyzetekben. Hogy mit is csinál? Tekintettel van saját kedvencére, a másik gazdira és annak kutyájára is. Illetve meghagyja a döntést a másik kutya gazdájának, hogy kivel akarja összeengedni kedvencét és kivel nem.

 

Az pedig már egy másik hatalmas problémát is felvet, hogy általában ezek az emberek, akik póráz és kontroll nélkül sétáltatnak kutyát, nem is igazán ismerik a saját kedvencüket. Általában nem, vagy csak nehezen tudják visszahívni kutyájukat. Az eb alig engedelmeskedik nekik, alapvető parancsokra és vezényszavakra sem, vagy csak alig hallgat. Hányszor mondták már nekem is, „nem agresszív”... és morogva, felálló szőrrel és farokkal közelített felénk a kutya. Nem volt jó érzés, aggódtam sok helyzetben már.

Valamint az is előfordul, hogy nincs nyakörv a kutya nyakán és nincs póráz sem sajnos a gazdánál. Nyilván ez kevésbé gyakori, de sajnos megesik. Napjainkban már számos póráz és nyakörv kapható, véleményem szerint, mindenki megtalálhatja a kedvére és kedvencére valót. Kínálatunkban is számos különböző funkciójú, anyagú és színű póráz/hám illetve nyakörv kapható.

 

Valamint szeretnék kiemelni még egy, az esti, illetve éjszakai sétálások során gyakori és veszélyes problémát. Sötétben való sétáltatás során nincs kivilágítva a legtöbb kutyus pedig sok esetben életmentő lehet ez az apró odafigyelés is. Rengeteg eszköz van már rá, világítós nyakörvek vagy világítós biléták, amit a nyakörvre lehet felcsíptetni, és többségük teljesen megfizethető áron van. Sajnos ősztől rövidülnek a nappalok, és késő tavasztól lehet csupán újra az esti séta még nappali fényben, így addig a délutáni és esti séták általában sötétben történnek. A láthatóság egyrészt a kutya védelme érdekében is fontos, másrészt a másik kutyás is látja előre, hogy közeledik feléjük egy kutya.

Néhány jó megoldás kedvencünk sötétben való láthatóvá tételére:

 

Végezetül úgy gondolom nagyon fontos lenne, hogy odafigyeljünk egymásra a nyugodt, kellemes séták, és főként a balestek elkerülése érdekében. Ha valaki pórázon sétáltatja kutyáját többnyire jó oka van rá, tartsuk tiszteletben a döntését és ne engedjük oda szabadon rohangáló kedvencünket. Hívjuk be, kössük meg, vagy parancsoljuk láb mellé, és menjünk el a másik mellett békésen. Véleményem szerint ez az egész kutyás társadalom érdeke.