Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KUTYÁVAL, AUTÓVAL, VÍZPARTRA – MIRE FIGYELJÜNK?

- 2021. 08. 17. 14:16:47
KUTYÁVAL, AUTÓVAL, VÍZPARTRA – MIRE FIGYELJÜNK?

Korábbi kirándulós-túrázós és a hőgutáról szóló blogbejegyzéseink után most ahhoz szeretnénk pár hasznos tippet-tanácsot adni, hogy mire figyeljünk, ha kutyánkkal autóval indulunk útnak, akár az országhatáron, akár Európán belül, főleg, ha úti célunk egy hűsítő vízpart. Hogyan tehetjük közös utazásunkat minél biztonságosabbá?

Biztonságban az autóban is

Ahogy ránk, úgy kutyáinkra is óriási erők hathatnak egy esetleges baleset vagy hirtelen fékezés-irányváltás bekövetkeztekor, ezért őket is védenünk kell. De az autó belső terében szabadon levő négylábú nemcsak egy baleset elszenvedője lehet, hanem balesetet is okozhat, mozgásával-ugatásával elvonhatja a sofőr figyelmét a vezetéstől, beszorulhat a pedálok vagy a sebváltó mellé. Hogy kedvenceink biztonságban legyenek az autóban, a legalkalmasabbak a rögzített, elmozdulni nem tudó boxok, és a speciális, kutyáinknak kifejlesztett biztonsági övek.

Felkészülés az utazásra

Nem minden kutya szereti rögtön az autózást, ezért érdemes eleinte inkább rövidebb távokon kipróbálni, hogy kedvencünk melyik csoportot erősíti. Ha négylábúnk már megszokta a rövid utakat, akkor fokozatosan növelhetjük az utazás hosszát.

Kutyáink is ugyanúgy émelyeghetnek, akár hányhatnak a mozgó autóban, ahogy sok ember is rosszul van ilyenkor. Ezen segíthetünk, ha indulás előtt 3-4 órával beiktatunk egy könnyebb étkezést kedvencünknek, ha sosem etetjük őket a mozgó autóban, ha a hosszabb utak során nemcsak sétálni állunk meg, hanem ilyenkor is adunk néhány falatot kutyánknak. Súlyosabb esetekben kérhetjük állatorvosunk tanácsát is, hogy milyen hatóanyag-gyógyszer segíthet.

A nyaralás előtt egyébként is érdemes beiktatni egy állatorvosi vizitet, hogy amennyire lehet, felkészüljünk a váratlan betegségekre. Ha az Európai Unión belül indulunk útnak, szükségünk lesz a kisállat útlevélre, amit állatorvosunk a mikrochipes azonosítást követően állíthat ki, és a veszettség oltás lejártáig érvényes. Állatorvosunknál érdemes tájékozódni az adott országra jellemző külső-belső élősködőkről is (pl. Dél-Európa: szívférgesség fokozott veszélye), és védekezni ezen paraziták ellen is. Egyes országok még egyéb feltételeket (pl. belső élősködők elleni védekezés, veszettség titer, állatorvosi igazolás) is kiköthetnek a beutazáshoz, erről is mindenképp tájékozódjunk, mielőtt útnak indulunk.

Utazás előtt bizonyosodjunk meg arról is, hogy az aktuális elérhetőségeink (cím, e-mail, telefonszám) szerepelnek a mikrochipes adatbázisban, hiszen ha kutyánk elveszik, csak így tudják a lehető leghamarabb visszajuttatni hozzánk. Ha előre tudjuk szállásunk címét, akkor ezt is érdemes lehet beírni vagy egy bilétán kedvencünk nyakörvére tenni.

Az utazásra való felkészülés része az is, hogy ha kutyánknak speciális étrendre van szüksége, akkor azt is magunkkal vigyük, ilyenkor hasznosak lehetnek a kisebb kiszerelésű száraztápok és konzervek. Fontos, hogy vigyünk elég tálat és ivóvizet is, tegyük el négylábúnk egyik kedvenc játékát is, vagy ha vízpartra megyünk, akkor vigyünk olyan játékot, amivel a vízben is jól lehet játszani-apportírozni. Ugyanilyen jelentőségű az is, hogy legyen nálunk elég kutyapiszok szedő zacskó.

Ha kutyánk rendszeresen gyógyszereket szed, akkor természetesen ezeket is tegyük el, de egyébként is érdemes kedvencünknek szóló elsősegély csomagot (pl. láz-, fájdalom-, hányáscsillapító, hasmenés elleni gyógyszer, kötszerek) összeállítani, ehhez is kérjük állatorvosunk segítségét.

A kutyával való utazás autónkon is nyomot fog hagyni. Ezeket a „nyomokat” minimalizálhatjuk, ha profi védőborítást teszünk a hátsó ülésekre és/vagy a csomagtartóba, a használatuk nagyon hamar megtérül, ha rendszeresen visszük kedvencünket kocsinkban.

Autózás kutyával

Semmiképp ne hagyjuk, hogy kutyánk kidugja a fejét a lehúzott ablakon, bár tagadhatatlan, hogy ez nagy boldogságot okoz a szimatművészeknek és nekünk is jólesik látni az örömüket, de ez nemcsak balesetveszélyes (pl. felpattanó kövek, nekik repülő rovarok), hanem kedvencünk füle és/vagy kötőhártyája is könnyen begyulladhat.

Az utazás során, ha tehetjük, négylábúink érdekében kerüljük el a dugókat, mert ők sokkal nehezebben viselik a hőséget, mint mi. A hőguta őket nemcsak a kánikulai napokon fenyegeti.

Vízparton négylábúval

Hacsak nem kifejezetten kutyás strandot választottunk, akkor mindig tartsuk észben, hogy körülöttünk nem feltétlenül mindenki szereti a kutyákat, ezért biztosan vigyünk magunkkal pórázt, nyakörvet, kutyapiszok szedő zacskót, törölközőt kedvencünknek is.

A megfelelő mennyiségű ivóvíz itt is nélkülözhetetlen, erről is gondoskodnunk kell kutyánk miatt (is). Ha nem tudunk természetes árnyékot választani, akkor valamilyen árnyékolóra is szükségünk lehet, hogy kedvencünk nehogy hőgutát kapjon. Legyen bármilyen jó úszó négylábúnk, ha vízi alkalmatosságra visszük, adjunk rá speciális, kutyák számára készült mentőmellényt.

A tengerpartokon különböző szabályok vonatkoznak a négylábúakra, van, ahol nem mehetnek a vízbe, van, ahol az esti órákban ők is fürödhetnek, és persze olyan strandok is vannak, ahol korlátozás nélkül élvezhetik a vizet velünk együtt. A helyi szabályokról mindenképp tájékozódjunk, mielőtt strandolunk kedvencünkkel, mert akár borsos bírságot is kaphatunk.

Néhány magyarországi település vagy tó, ahol kutyás strand is található: Fonyód, Balatonföldvár, Keszthely, Velencei-tó, Gébárti-tó, Hatvan, Kőszeg, Pécs. Itt pedig egy cikk az olaszországi kutyás tengerparti strandokról: https://www.cartourmagazin.hu/a-legjobb-kutyas-strandok-olaszorszagban-piobino-rimini-lecce-es-cesenatico.html

Jó pihenést minden kétlábúnak és négylábúnak!