Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MIÉRT JÓ, HA EGYÜTT SPORTOLUNK KUTYÁNKKAL?

- 2022. 09. 01. 09:03:20
MIÉRT JÓ, HA EGYÜTT SPORTOLUNK KUTYÁNKKAL?

A kánikulai hetek elmúltával végre ismét többet mozoghatunk kutyáinkkal, megint itt a hosszabb séták, nagyobb kirándulások ideje. Sőt, akár együtt is sportolhatunk négylábú családtagjainkkal, ami nemcsak mindkettőnk egészségének, hanem a kutya-gazdi kapcsolatunknak is nagyon jót tesz.

Vegyük végig együtt, hogy milyen szempontokat mérlegeljünk a sport kiválasztásánál, és be is mutatunk néhányat, amiket közösen űzhetünk kutyáinkkal.

 

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk rendszeresen közösen mozogni kedvencünkkel, akkor első lépésként nagyon fontos, hogy mindkettőnk egészségi állapotát, kondícióját mérjük fel, hogy mindent megtegyünk az esetleg bekövetkező sérülések elkerülésére. Ha netalán túlsúly, ízületi betegségek vagy a kora miatt kutyánknak mozgásszervi tünetei vannak, akkor ne kezdjünk vele sportolásba. Hasonlóképp, ha még fiatalabb egy évesnél, vagy csontjai-izmai-ízületei még fejlődnek, akkor sem ajánlott a korának megfelelőnél nagyobb erőkifejtés.

Ha zöld utat kaptunk a sportoláshoz, akkor is fokozatosan kezdjünk bele a közös edzésekbe, nehogy hirtelen túl nagy terhelés érje négylábúnkat.

A közös sport, a rendszeres testmozgás kutyának-gazdinak egyet jelent az egészségesebb életmóddal, segít a megfelelő kondíció elérésében és megőrzésében, sőt, leköti négylábúnk felesleges szellemi energiáit is, és nagyban elmélyíti kapcsolatunkat is kedvencünkkel.

A sporttal együtt jár a test és szellem nagyobb igénybevétele, ami speciális táplálást, folyadékbevitelt és az ízületek fokozott védelmét igényli, ugyanúgy, mint a megfelelő kiképzést-tanítást is.

A közös sport végzéséhez és a képzéshez speciális felszerelésekre és jutalomfalatokra lehet szükség (pl. futóöv, soft jutalomfalatok és párizsik, stb.)

Milyen közös sportot válasszunk?

A közösen sportoló kutyák és gazdáik sikere a genetika, a képzés/nevelés és a táplálkozás együttesétől függ. Kedvencünk genetikai jellemzőinek meg kell egyeznie az adott sporthoz szükséges külső és belső tulajdonságokkal (pl. rövidebb láb, hosszabb test vagy rövidebb orr, terelési ösztönök, apportkészség, lövésállás). Könnyebben érhetünk el úgy sikereket, ha a sport kiválasztásánál figyelembe vesszük, hogy kedvencünk fajtáját milyen feladatokra használták generációk során keresztül: terelte a nyájat (pl. pumi, mudi, puli, border collie), netán üldözte (pl. agár, beagle), jelezte (pl. vizsla fajták) vagy visszahozta az elejtett vadat (pl. retriever fajták) a vadászat során?

Ahogy nálunk, úgy négylábúinknál fizikum és a felkészítés együtt sem garantálja a győzelmet, az adott sportban jól szereplő kutyáknak „akarni kell” a teljesítményt és a sikert, szeretniük kell a verseny hozta szituációkat.

Ha mi szeretünk futni, biciklizni vagy úszni, és kutyánk testfelépítése is alkalmassá teszi őt ezekre a sportokra, akkor nagyon egyszerű dolgunk van a közös sport tekintetében. A fentiek továbbfejlesztett versenyszámait jelenti a canicross (terepfutás kutyával), a bikejöring (együtt biciklizés kutyával), a dog scooter (együtt rollerezés kutyával) és a kutyafogathajtás.

Az obedience, rally obedience és az agility a gyorsaság mellett nagyfokú engedelmességet is követel kedvencünktől. A jó apportkészségű (tárgyakat könnyen visszahozó) kutyáknak a frizbi remek sport lehet. A terelőkutyák (pl. border collie, mudi, puli, pumi) ‒ ha már nyájat nem terelhetnek ‒ pedig nagyon fogják szeretni a treibballt, ami ősi, juhászkutya ösztöneikre épít. Ha retrieverünk van, akkor érdemes lehet a retriever tréning mellett elköteleznünk magunkat, aminek során kedvencünk minden olyan ösztöne szerepet kap, amire generációk alatt kitenyésztették.

Ha mi szeretünk zenére mozogni, kedvencünk pedig szívesen és könnyen tanul meg különféle trükköket, akkor a táncot kutyával nekünk találták ki.

Ahogy látjuk, sokféle közösen végezhető sport közül választhatunk, a lényeg az, hogy olyat válasszunk, amit mi és kutyánk is szívesen csinálunk, és kondíciónknak is tökéletesen megfelel. Hajrá, közös sportolásra fel!