16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

NYAKÖRVET VAGY HÁMOT VÁLASSZAK?!

Best4Pets - Őri-Korompai Eszter - 2020. 10. 08. 09:38:00
NYAKÖRVET VAGY HÁMOT VÁLASSZAK?!

Egyik leggyakrabban feltett kérdés a kutyagazdák körében, hogy nyakörvet vagy hámot válasszon-e kedvencének a sétáltatáshoz?!

 

Kölyökkutya esetében, általában azt válaszolom erre a kérdésre: hogy nyakörvet, hisz először meg kell kedvencünknek tanulnia szépen sétálni láb mellett, úgy, hogy nem rángat. Ha már szépen megy a séta rángatás nélkül, akkor újra előkerülhet a hám vs. nyakörv kérdése. Viszont azt látnunk kell, hogy a hám egy munkaeszköz szánhúzó és egyéb munkakutyáknál. A hám ugyanis úgy fekszik a kutyára, hogy az a lehető legtöbb erőt tudja kifejteni a munkavégzés során, azaz ösztönözi kedvencünket a húzásra.

 

NÉHÁNY SZÓ A NYAKÖRVEKRŐL

 

Ha kedvencünk jellemzően nem húzza a pórázt, nincsenek légcsőproblémái vagy légzési nehézségei, egy kényelmes nyakörv nagyszerű választás lehet a hétköznapi sétákhoz. Nálunk számtalan stílusú nyakörv kapható minden méretű kutya számára a mindennapi sétákhoz. Ha elegáns, sportosan elegáns vagy sportos, jó minőségű nyakörvet keresel kedvenced számára, akkor a legjobb helyen jársz webshopunkban.

 

Megpróbálom picit csoportosítani a nálunk kapható nyakörveket, hátha ez hozzásegít a választáshoz:

 

  1. Letörölhető nyakörvek: Ezek a nyakörvek azok, amelyek anyaga erős műanyagötvözetből készül, mely vízhatlan és könnyen tisztítható. Nagyon praktikus olyan kutya számára, aki imád pancsolni, illetve sárban fetrengeni, hiszen percek alatt megszárad, egy rongy segítségével megtisztítható a nyakörv és olyan lesz, mint újkorában.

 

  1. Félfojtó nyakörvek: Ezt a nyakörvtípust rakoncátlanabb és nevelés alatt álló kutyáknak ajánlom, akik fegyelmezéséhez nem elég egy sima nyakörv. Ennél a típusú nyakörvnél, ha húz a kutya, jelzés értékkel megfeszül az öv a nyakán, de fájdalmat nem okoz neki. Ahogyan a nevében is benne van, ha nem akarjuk akkor nem fojtja a kutyát, hisz egy stop segítségével ezt tudjuk állítani. A félfojtó nyakörvet ajánljuk még az ijedős kutyának is, hiszen egy-egy pánikhelyzetben igazi szabadulóművésszé válnak, és nagyon fontos, hogy a nyakörv ezekben a pillanatokban a szokásosnál szorosabban fogja a kutyát, így nem tudja a fejét kihúzni a nyakörvből. 

 

  1. Agár nyakörv: Az agarak vékony nyakát figyelembe véve fejlesztették ki, hisz nekik speciális nyakörvre van szükségük.

 

  1. Bőr nyakörvek: Ezeket a nyakörveket olyan kutyáknak ajánljuk, akik nem igazán szeretnek sárban fetrengeni, illetve pancsolni. Bőr nyakörveink igazán exkluzívak és magas minőségűek, hisz van szarvasbőrből készült, vagy akár bölénybőrből készült nyakörv is.

 

  1. Csatos textil nyakörvek: A csatnak köszönhetően könnyedén le és fel tudod tenni kutyusodra. Mérete tág határok között állítható, ezért kölyökkutyák gazdáinak ezt a típusú nyakörvet szoktam ajánlani, hiszen amíg kutyusod cseperedik, kedvenc nyakörve is sokáig elkíséri majd. Rengeteg féle anyagú, mintájú nyakörv megtalálható nálunk, egész a kis termetű kutyáktól, az óriás termetű kutyákig. Bátran állítjuk, hogy nálunk mindenki megtalálja a számára megfelelő nyakörvet. Kínálatunkban elérhető textil nyakörveink és pórázaink mosógépben 30 fokon moshatóak, ezáltal mindig újszerűvé varázsolhatjuk őket.

 

 

MILYEN KUTYÁNAK, MILYEN TEVÉKENYSÉGHEZ AJÁNLJUK A KUTYAHÁMOT?

 

Ami a hámok nagy előnye, az egyben a hátránya is lehet, ha a kutya a gazdával nem akar együttműködni és nem tartja be a gazdi utasításait. Veszély esetén nem biztos, hogy a gazda féken tudja tartani vele kedvencét.

  1. Azoknál a kutyáknál, akiket nem tudunk megtanítani a nyugodt sétára és nagyon húznak, érdemes elgondolkozni a hám kipróbálásán, hisz a nyakon keletkező nyomás nem tesz jót a légcsőnek, illetve a szemben lévő nyomást is nagyon megnöveli. Az is előfordult már, hogy az ilyen kutyák hámmal sokkal szebben sétáltak, mint nyakörvvel. Viszont veszélyes is lehet, mert sokkal nehezebb hámmal féken tartani kedvencünket, mint nyakörvvel.
  2. A kistestű kutyafajták (pl. csivava, yorkshire terrier, törpe uszkár) torka, légcsöve érzékenyebb, mint nagyobb társaiknak, könnyen sérülést lehet okozni nekik egy óvatlan rántással
  3. A rövidorrú, légzőszervi megbetegedésekre hajlamos fajták számára is jobb, egészségesebb választás a kutyahám (pl.: mopsz, boxer).
  4. Futáshoz, hosszabb túrázáshoz is inkább a hám viselését ajánlom, mint a nyakörvét.

 

Bízom benne, hogyha nyakörv/hám vásárlás előtt álltok, akkor segítségetekre lehet ez a fenti cikk, de bármiben tudok a segítségetekre lenni, keressetek bátran! Munkanapokon 9-17 óra között elérhető vagyok a +36 30 697 16 76 számon, vagy írhattok is nekem közvetlenül itt az oldalon, esetleg Facebook és Instagram oldalunkon is üzenetben.