16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

SEGÍTSÉG, VÁLOGATÓS A KUTYÁM!

- 2019. 10. 22. 16:23:35
SEGÍTSÉG, VÁLOGATÓS A KUTYÁM!
A valódi étvágytalanságot el kell tudnunk különítenünk attól, amikor a kedvencünk tényleg nem is éhes, vagy csak válogatni akar.  De ez korántsem olyan egyszerű, ha nem tudjuk, mire kell figyelni vagy ami még fontosabb: hogy vehetjük rá kedvencünket, hogy újra egyen. Jöjjön néhány nélkülözhetetlen tanács, válogatós kutyusok gazdijainak!
 

 

Nem feltétlen baj, ha keveset eszik...

A valódi étvágytalanság számos betegség kezdeti tünete lehet, ezért, ha átmenet nélkül egyik napról a másikra alakul ki, ha levertséggel, lázzal, hányással, hasmenéssel párosul haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. 
Viszont ha az állat eszik, csak keveset, azt nem nevezhetjük étvágytalanságnak, hiszen előfordulhat, hogy a kutya által megevett mennyiség bőven fedezi az aznapi szükségletét, csak nekünk tűnik kevésnek. Abban az esetben, ha kedvencünk nem kórosan sovány, kedve jó, széklete rendben van és energikus, semmi baja nem lesz, ha pár napig nem eszik semmit. Minden kutya más és más, akár csak mi emberek. Van olyan kutya, aki imád enni és nassolni, még más fajtársait pedig addig érdekli az étel amíg jól nem lakik.
Fontos megjegyezni, hogy kölyökkutya esetében gyakran előfordul, hogy míg a tenyésztőnél, társai között, nagyon jól evett, amikor a gazdi haza viszi, akkor viszont nem igazán akar enni. Nem kell megrémülni ilyenkor se, hisz egyrészt nincs már „versenytársa”, aki arra ösztönözné, hogy gyorsan meg kell ennie az eledelt, mert különben nem jut neki elég, illetve egy teljesen új környezetbe kerül, új emberek közé. Hagyni kell neki időt, hogy hozzá szokjon az új életkörülményekhez.

Néhány ok, ami egy kutya étvágytalanságát okozhatja:

 1. Kánikulában csökken az étvágya a legtöbb kutyának
 2. Kan kutya esetében egy tüzelő szuka is kiválthatja ezt
 3. Szukáknál az ellést megelőző és azt követő pár napban
 4. Több kutya tartása esetén előfordulhat, hogy a dominánsabb egyed nem engedi enni a másikat, ilyenkor közbe kell avatkozni és külön etetni őket
 5. Stresszes helyzetekben, a szokások vagy a környezet megváltozása esetén
 6. Vagy nevelési hiba, és kedvencünket finnyásnak neveltük

Mi a megoldás?

A válogatós finnyás kutyákat nem nagyon lehet másképp evésre biztatni csak úgy, ha addig „éheztetjük” amíg el nem fogadja az általunk megfelelőnek tartott eledelt. Tapasztalatból beszélek, sajnos én is elkövettem első kutyámnál számos hibát etetése során, és sikerült a finnyás válogatós kutyát nevelnem, amit nem volt egyszerű helyre hozni. Ebben az esetben is, mint a kutyanevelés többi területén, egyszerűbb először jól csinálni, mint a hibát kijavítani. 
Amit fontos szabálynak tartok, ne a kutya válasszon a tápot ízesítése alapján, hanem a gazdája az összetétel alapján.
Amennyiben jó minőségű alapanyagokból készült, prémium eledelt adunk kutyánknak, nincs szüksége semmilyen kiegészítésre vagy változatosságra. A kutya akár egész élete során boldogan fogyasztja ugyanazt az ételt, amennyiben az fedezi a napi szükségleteit. Ragaszkodjunk a kiválasztott eledelhez, ami fontos, hogy prémium minőségű legyen. Ha folyamatosan váltogatjuk a tápokat, azzal mi magunk tanítjuk meg a kutyát arra, hogy érdemes finnyáskodnia, hátha előállunk valami még finomabbal.

Mit tegyünk, ha finnyás a kutyánk?

Én is ezeket a pontokat tartottam be, és sikerült. Castor kutyám mára már egy jól evő, boldog és kiegyensúlyozott kutya. 

 • Először győződjünk meg arról, hogy az általunk etetett táppal minden rendben van (nem romlott, megfelelő minőségű stb..), minősége és összetétele megfelel kedvencünk igényeinek.
 • Ha rendben van a táp, érdemes meggyőződni arról, hogy nem tud más táplálékhoz hozzáférni kedvencünk (kukából, kertből, séta közben) illetve, hogy szomszéd, családtag, vendég is betartja az általunk felállított szabályt, és nem ad más nassolni valót kedvencünknek.
 • Fontos még azt is végiggondolni, hogyan viselkedünk, ha kutyánk visszautasítja az ételt. Mert, ha mi rosszul kezeljük a dolgot, csak megerősítjük a válogatásban. Például megsimogatjuk, kézből etetjük stb.. Ezekkel a viselkedési formákkal ugyanis csak rontunk a helyzeten.
 • Így történjen az etetés: tegyük le a tálat a kutya elé, majd hagyjuk előtte, ha nem kezd el enni 5 percen belül, vegyük el tőle. Ha elkezd enni, de ott hagyja a tálat egy idő után, akkor is vegyük el tőle, abban a pillanatban, ahogy ott hagyta a tálat, függetlenül attól, hogy megette-e a kutyatápot, vagy sem.
 • Ne kapjon semmit enni az étkezések között. Majd következő étkezésnél a fent említett módon járjunk el.
 • Nem kell a tápra mutogatva biztatni, hogy egyen már pár falatkát, csak elvenni előle 5 perc múlva. Lehet, hogy kell a kutyának pár ilyen alkalom (akár 1-2 hét), de enni fog előbb vagy utóbb, egyszerűen magától fel fogja venni a helyes étkezési szokásokat.
 • Tartsunk ki a stratégiánk mellett, ne aggódjunk. A kutyák ösztönlények, tehát biztos nem fognak éhen halni, ha éhes enni fog!
 • Nagyon fontos a rendszeresség! Igyekezzünk mindig azonos időben megetetni a kutyánkat.

Ezeket ne csináld, ha jól evő, kiegyensúlyozott kutyát szeretnél nevelni:

 • Ne hagyjuk a kutya előtt az ételt folyamatosan
 • Ha nem eszi meg a napi eledelét ne kapjon mást, illetve ne váltogassuk a különböző tápokat.
 • Nagyon sokszor abba a hibába esünk, hogy a kutyánkat nem kutyaként kezeljük. Nekik nincs szükségük változatos ízekre, finom falatokra. Nem élvezetből esznek, mint mi emberek, hanem a létfenntartás a célja az evésnek náluk. 

A helyes etetés menete

Körülbelül minden nap azonos időben etessük kedvencünket. Ha befejezte az evést elvenni tőle a tálat, akkor is, ha megette az ételt, és akkor is, ha nem. Aki ezt tényleg ilyen következetesen csinálja, annak a kutyája megtanulja, mikor van etetési idő, és nem lesz gondja az evéssel. Tehát a legfontosabb az etetés során is a következetesség és rendszeresség, mint a kutyanevelés többi területén.

Milyen tápot válasszak?

A PERRO és Wildborn kutyatápok teljes értékűek, magas minőségűek és önmagukban is elegendő táplálékot nyújtanak kedvenceink kiegyensúlyozott mindennapi étkezéséhez, nincs szükség további kiegészítésre vagy változtatásra. A kínálatunkban található tápok, nagyon sok válogatós és finnyás kutyánál beváltak, különleges ízviláguknak és egyedi gyártás technológiájuknak köszönhetően. Nézz körül a tápok között itt:
Ha pedig bizonytalan vagy, nem tudod, melyik tápunkat is válaszd, bátran keress minket, vagy rendeld meg mintacsomagunkat!