Barion Pixel
16.000 ft felett ingyenes szállítás
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KUTYÁINK ETETÉSE ÁLLATORVOSI SZEMMEL

- 2022. 12. 01. 18:32:20
KUTYÁINK ETETÉSE ÁLLATORVOSI SZEMMEL

Aki olvasni szokta blogbejegyzéseinket, az láthatta, hogy ebben az évben kiemelt figyelmet fordítottunk a különböző életkoroknak és élethelyzeteknek megfelelő minőségi táplálás szerepére. Ezeken túl is sok különböző témát érintettünk, a nekünk feltett leggyakoribb kérdésektől kezdve a grillezésen, sportoláson át a PERRO eledelekhez kapcsolódó gyakorlati tapasztalatainkkal bezárólag.

Az idei év utolsó bejegyzésében arra gondoltunk, hogy még egyszer írunk azokról a kérdésekről, amikre praktizáló állatorvosként is a leggyakrabban válaszoltam, és amikről most is a legtöbbször kérdeztek bennünket.

 

Ki vagy mi állhat az elhízás hátterében?

Sajnos kiábrándító a válasz, ugyanis leggyakrabban, mi, gazdik tehetünk arról, ha kutyánk plusz kilókat szed fel magára. Kutatások szerint csak nagyjából 5%-ban található valamilyen betegség (pl. hormonális probléma) az elhízás hátterében. Tehát 95%-ban mi, gazdik nem vesszük figyelembe:

  • ha kutyánk élethelyzete megváltozott (pl. bármilyen okból nem olyan aktív már),
  • ha kutyánk anyagcseréje lassult (pl. ivartalanítás után, öregedés következtében),
  • ha nem megfelelő mennyiségű és/vagy energiatartalmú eledelt adunk kutyánknak,
  • hogy nem tudunk ellenállni kutyánk könyörgő tekintetének.

Az ideális testtömegről itt, az elhízás és a túlsúly veszélyeiről pedig itt olvashattok.

Segítség, válogat a kutyám!

Korábban már többször (itt és itt) írtunk erről, mert ez is örök téma a kutyások között.

Fontos eldönteni, hogy kutyánk egészséges-e vagy valamilyen orvosi probléma áll a válogatás hátterében. Ha kutyánk fiatal, bármi mást szívesen és jó étvággyal megeszik, akkor általában megnyugodhatunk. Ám ha:

  • kutyánk már nem fiatal,
  • a válogatás mellé más, általános tünet (pl. kedvetlenség, étvágytalanság, bágyadtság) is társul,
  • egyéb szokatlan, aggasztó tünetek jelentkeznek: pl. nyálcsorgás, csak az egyik oldalon rág, orrfolyás, hányás, hasmenés,

akkor mindenképp érdemes minél hamarabb az állatorvosunkat felkeresni.

Mindannyian szeretjük kényeztetni kedvenceinket a nekik adott ételekkel is, ám fontos azt tudnunk, hogy nagyon sok betegség ‒ az eleségallergiától kezdve a cukorbetegségen vagy hólyagkövességen át a különféle máj- és/vagy vesebetegségekkel bezárólag ‒ csak akkor gyógyítható vagy kerülhető el négylábú társunk állapotának romlása, ha adott eledellel, adott mennyiségben etetjük. Ezért is fontos, hogy kutyánk megszokja, hogy meg kell ennie, amit adunk neki, mert ezek a betegségek bármikor kialakulhatnak, és a megfelelő etetésnek ekkor nélkülözhetetlen szerepe lesz.

Kell-e a tápokat váltogatni?

Ha kedvencünk egészséges és bevált nála egy adott eledel, akkor nem szükséges, hogy váltogassuk a tápokat. Bár kutyáinknál is megfigyelhető, hogy vannak ételek-ízek, amiket jobban szeretnek, ők elsősorban az éhség ösztönének engedelmeskedve esznek. Ha szeretnénk újfajta ízt kipróbálni, vagy egy új élethelyzet (pl. vemhesség, aktívabb életmód, idősödés) újfajta etetést kíván, akkor a PERRO tápcsaládon belül nem feltétlenül szükséges az egyébként ajánlott pár napos, fokozatos átszoktatás, mert nem jellemző, hogy ilyenkor gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznének.

Ha azonban pl. eleségallergia miatt váltunk etetési módot, akkor a tünetek függvényében döntenünk kell, hogy a fokozatos átszoktatást vagy az azonnali áttérést választjuk. A fokozatos szoktatással csökken a hányás-hasmenés esélye (adaptálódik a bélflóra), viszont tovább megmaradhatnak pl. a viszketős tünetek.

Alapszabályok a csontetetés kapcsán

Baromfi vagy nyers sertés csontot soha ne adjunk kutyánknak! A baromfi csontok könnyen szilánkosra törnek, a nyers sertés csont pedig akár a kedvencünkre halálos veszélyt jelentő Aujeszky betegség vírusát is hordozhatja.

A főtt vagy sült csontok is sokkal könnyebben hasadnak szét rágás közben, az éles végek pedig nagyon veszélyesek, a szájüregtől kezdve a végbélig felsérthetik a szervek falát vagy átszúrhatják azokat, akár végzetes sérülést is okozhatnak.

Soha ne hagyjuk négylábúnkat felügyelet nélkül csontevés közben, mert a letörő csontdarabok beékelődhetnek az állkapocs ágai közé, rágás közben pedig a fogak is sérülhetnek.

Idősödő kutyáinknál nemcsak az anyagcsere, hanem a bél mozgása is lassulhat, ami eleve szorulásra hajlamosít, ezt tovább súlyosbíthatja nem ivartalanított kan kutyákban a prosztata megnagyobbodása, ami kívülről nyomhatja össze a végbelet. A lassabb bélmozgás miatt a béltartalom hosszabb időn át maradhat a vastag- és végbélben, ezért keményebbé és szárazabbá válhat, ami tovább nehezítheti, hogy kiürüljön. Ilyenkor az emésztetlen csontdarabok könnyebben feltorlódhatnak, és bélsárrekedés alakulhat ki, ezért ne adjunk idősebb kedvenceinknek csontot, válasszunk más, nekik való jutalomfalatokat!

Tények a BARF etetés kapcsán

A nyers húson, belsőségeken és csontokon sokféle kórokozó (pl. E. coli, Salmonella, Listeria) megtalálható. Tanulmányok szerint ezek a baktériumok nagyobb mennyiségben mutathatók ki a nyers hússal és csontokkal etetett kutyák bélsarában, fokozott veszélyt jelentve a környezetükben élő, gyengébb immunrendszerű (pl. krónikus beteg, fiatal vagy idős) emberek számára. A PERRO Prémium Pur termékcsalád kutyakonzervjei a speciális feldolgozási és tartósítási eljárásnak köszönhetően tökéletesen beilleszthetők a BARF étrendbe is, ugyanakkor biztonságos alternatívái lehetnek a nehezen eltartható nyers eledeleknek.

Reméljük, hogy ebben az összefoglalóban is hasznos információkat tudtunk adni Nektek. Ha többre vagytok kíváncsiak a fentiekkel kapcsolatban, akkor katt a szövegben található linkekre vagy irány a blog!